"Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква. Това е каноническо самоуправство и може би трябва да се вземат държавни мерки" - това написа в своята Facebook правосъдният министър Атанас Славов във връзка със затварянето на храма "Св. Николай Мирликийски".

Публикацията му гласи: 

Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова за затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква, като по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец. Това е каноническо самоуправство. И може би трябва да се вземат държавни мерки.

Храмът "Св. Николай Мирликийски" в София, известен като Руската църква, беше затворен след като от страната ни бяха експулсирани трима духовници заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан. В резултат Руското посолство го заключи, като посочи, че по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ). Българският патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея. 

Миналата седмица Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по два сигнала за собствеността на храма. От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е собственик на парцела и храма може да бъде решен в съда, ако бъде заведен иск относно правото на собственост. Констативният нотариален акт може да бъде обявен за нищожен от съда, посочиха от държавното обвинение.

Миналата седмица от Агенцията по вписванията потвърдиха, че Руското посолство има акт за собствеността на храма, но от правосъдното министерство посочиха, че въпросът за собствеността не е в компетентността на ведомството. 

Вчера и Светият синод свика заседание по казуса, след което изрази надежда Руската църква да бъде отворена в най-скоро време. Старозагорският митрополит Киприан подчерта, че това не е в компетенциите на Българската православна църква. Синодът подкрепи писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и действията на българския патриарх Неофит по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София.