Редовно правителство с третия мандат няма да има, а следващият служебен премиер ще бъде Атанас Пеканов. Такава прогноза направи политологът Слави Василев по Нова телевизия.

"Аз, като коментатор, имам право да правя своите прогнози. Това е малко рисково, тъй като, ако не се сбъднат, удрям по собствения си авторитет. Аз обаче смятам, че съзвездието от политически събития в България е такова, че предполага, че една нова фигура да излезе и да спечели пропитите надежди на хората за управление по по-различен начин", коментира политологът.

"Атанас Пеканов е онзи образ, който на мен ми се струва най-благонадежден в тази насока. Аз, разбира се, нямам конкретна информация кой ще бъде следващия премиер. Но разумно мога да прогнозирам, че това ще бъде той. Той ще бъде служебен премиер. Третият мандат няма как да се получи. Ако се случи това ще бъде чудо на чудесата и хоризонтът му ще бъде изключително кратък", вече потвърди категорично прогнозата си Василев.

"Третият мандат няма как да се получи. Ако се случи, това ще бъде чудо на чудесата и хоризонтът му ще бъде изключително кратък", категоричен е политическият анализатор.

Според него президентът винаги ще гледа да си изпълни конституционните пълномощия и ако най-голям шанс за съставяне на кабинет има именно с ПГ на ДБ, независимо от това, че ги е наричал "военнолюбци".

"Той ще им даде мандата. Тоест - независимо от неговите лични впечатления или съждения, че се разминават с тези на Христо Иванов, няма да му попречи на даде мандата на Христо Иванов", коментира анализаторът.

Василев посочи, че други основания, за това, че би могло да има правителство с третия мандат, са единствено сигналите, че ГЕРБ и ПП биха подкрепили мандата.

"Други основания, да си мислим, че би могло да има правителство реално няма. Няма никаква перспектива преди ГЕРБ да открехнат вратата към една коалиция за евентуална между тях, ПП и ДБ. Всички анализатори, включително и аз, казвахме, че шансовете за кабинет са много много малки", напомни Василев.

"Смятам, че не остана нито един човек в държавата, че може да има експерти, които могат да управляват държавата, без да са обвързани с политическите лидери, които ги подкрепят. Партиите толкова са се стъписали от ступора, в който се намира политическата система, че са готови да обещаят всичко - включително да обещаят експертен кабинет, на който няма да се обаждат и да съветват. Това показва изключително ниското ниво и състояние на политическия процес в България. И той е толкова нисък, че се говорят глупости", коментира политическият анализатор.