Шоуменът Слави Трифонов учредява политическия си проект "Няма такава държава" в събота. Събитието е предвидено от 14 часа в зала "Рейнбоу Плаза" в София, потвърдиха пред Dir.bg близки до организаторите източници. Очаква се партията да получи регистрация в рамките на няколко седмици след учредителното събрание.

Сред основните цели са засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, възможност за дистанционно електронно гласуване както и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми.

В учредителната декларация на Инициативния комитет се предлага и пряк избор от гражданите на главния прокурор, на омбудсмана, както и на шефовете на областните дирекции и районни управления на МВР. В документа е поставена и амбициозната задача за реформиране на обществено здравеопазване, на образователната система и осъществяване на административната реформа.

Засега от екипа на Слави Трифонов не коментират официално учредяването, което дори не е обявено като медийно събитие. Противно на обичайната практика, не са поканени и журналисти.