Българското вето срещу започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС продължава да разпалва страстите край Вардар и провокира нови дебати в македонското общество. Ежедневни протести, управляващите под обстрел от опозицията и от хора от самата партия, медиите - пълни с остри журналистически коментари и дисекция на историята от XX век - дума по дума, страница по страница, формулировка по формулировка. Надеждата Скопие да започне преговори за еврочленство тази година остава до последно - идната седмица предстои среща на върха, на която отново ще бъде поставен въпросът за разширяването.

Преговорите между Скопие и София продължават интензивно, а македонското правителство изпрати ясен сигнал, че е твърдо решено да търси консенсус. Сигналът идва с назначаването на специален представител на правителството за България - проф. Владо Бучковски - бивш премиер и министър на отбраната.

"Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен", коментира Владо Бучковски пред БНР.

Владо Бучковски декларира готовност да работи така, че българската страна да не остава впечатлението за скрити намерения на Скопие. "Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство", изтъкна той в интервю за предаването "Събота 150".

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

"България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония", убеден е той.

"Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък", призова Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши. От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

"Процесът на присъединяване към ЕС трябва да се основава на принципи, а Северна Македония е осъществила достатъчно реформи, за да бъде свикана първата междуправителствена конференция. Двустранният спор с България трябва да бъде решен отделно от процеса по присъединяване". Това е заявил американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър пред радио "Гласът на Америка", съобщава агенция МИА.

Матю Палмър е изразил надежда да бъде постигнато споразумение за свикване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония по време на германското председателство на ЕС.

"Северна Македония направи достатъчно, за да заслужи свикването на междуправителствена конференция и аз мисля, че мнозинството членки на ЕС са наясно с това. Ние ще продължим да работим с нашите европейски партньори, за да стане това. Ние ще направим всичко, за да подготвим терена и ще продължим публично да демонстрираме нашата силна подкрепа за придвижването на Северна Македония към членство в ЕС", е казал Палмър, цитиран от МИА.

Запитан дали исканията на България отговарят на европейските ценности, Матю Палмър отговаря: "Ние разбрахме, че има някои важни въпроси, свързани с историята, идентичността и езика, които трябва да бъдат решени между България и Северна Македония като съседи, съюзници и партньори. Във връзка с процеса по присъединяване, ние искаме той да върви напред, без включване на двустранни въпроси. Ние много бихме искали да видим двустранните въпроси решени по двустранни канали".

Американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси каза още, че не иска да предрича изхода от срещата (на ЕС) следващата седмица, но подчерта, че САЩ остават партньори в процеса със Северна Македония и Албания.