Бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България, съобщи БНР като се позова на информация на БГНЕС.

"Не съм чудотворец, нито съм нечие асо, скрито в ръкава, нито пък нечий жокер. Аз съм Владо Бучковски, бивш премиер, който през изминалите 15 години изгради доверие в българското общество. Вярвам, че това ще бъде добавена стойност в усилията, които полага нашето правителство, за да успеем и намерим решение в духа на европейските ценности", заяви снощи новоназначеният специален представител за спора с България Владо Бучковски, цитиран от "Независен весник". Бучковски обяви, че ще координира с правителството първите си посещения в България.

Университетският професор и бивш председател на СДСМ преди дни заяви пред македонската телевизия "Нова", че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз. ЕС е нашата стратегическа цел и затова трябва да се борим за началото на преговорите, каза той пред местна телевизия. "Премиерът Зоран Заев се бори за нашето европейско бъдеще в духа на европейските ценности", подчерта Бучковски.

По думите му РС Македония преживява своя катарзис.

"За мен това е дежавю. Опитах се през 2006 г. след срещата с българския министър-председател Станишев да говоря за общото ни бъдеще в ЕС, базирано на общата ни история и изразихме готовност за съвместно честване на Св. Кирил и Методий и Илинденското въстание", каза още Бучковски и подчерта, че преди 14 години е бил посрещнат на нож от някои медии, а сега, 14 години по-късно, друг премиер е "обвинен" в разпродажба на историята на РС Македония. "Защо? Защото според мен той искрено се бори от сърце за нашето европейско бъдеще", каза Бучковски.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на отбраната в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски отново влиза в правителството като министър на отбраната. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. Той е юрист по образование.

Междувременно с блокада на улиците в Скопие днес на обяд ВМРО-ДПМНЕ поиска оставка на премиера Зоран Заев. Това стана след като опозиционната партия заплаши вчера, че ако премиерът до края на деня не каже публично за какво преговаря тайно с България, утре /т.е. днес, бел.ред./ опозицията ще блокира правителството и външното министерство. 

 

Снимка: AP/БТА

Според кадри на ТВ Канал 5 опозицията е блокирала целия център на столицата. Демонстранти казват за телевизията, че протестират за "спасение на македонското бъдеще и бъдещето на македонския народ".

Телевизия Алсат съобщи, че освен оставката на Заев протестиращите пред външното министерство са поискали и оттеглянето на външния министър Буяр Османи, изтъквайки, че през уикенда в това министерство са се водили преговори с българската страна.

"Заев не успя да превърне Македония в европейска държава, но успя да обедини гражданите против себе си. Никой няма право да търгува с герои, само за да остане на власт. Затова смятаме, че нито Буяр Османи, нито Зоран Заев и Никола Димитров имат право да търгуват с интересите на нашата държава", заяви Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ в реч пред протестиращите пред МВнР.

Демонстранти се събраха и пред сградата на правителството. Протестиращите носеха плакати "Народе, събуди се", "Заев, оставка", "Долу правителството".

Протестът продължи до 15 часа местно време, но демонстрантите заявиха, че няма да се откажат от искането за оставка на Заев, съобщи електронното издание Курир.