Нов скандал се разрази в пленарната зала между БСП и ГЕРБ. След претупания вот на недоверие този път той е по повод искането на левицата за прекратяване на депутатската ваканция през август, за да се приемат законовите промени за децата с увреждания.

Предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция на депутатите беше отхвърлено. "За" гласуваха 68 народни представители, "против" - 10 и "въздържали се" - 104, с което предложението бе отхвърлено. Проектът бе прегласуван и отхвърлен.

"Според нашия правилник, народните представители почиват от 1-ви до 31-ви август всяка година. Ние, обаче можем да решим ваканцията да бъде променена или отменена заради протестите на хората с увреждания". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Заради страстите на червените Тома Биков се притесни: "Една столетна партия не бива да подскача, защото може да получи инфаркт. Една столетница може да се окаже, че е болна, дементно болна".

Стига с тази една палатка, скочи Рашидов, като се възпротиви от политизирането на проблема на тези хора и даде за пример, че вдигането на шум не върши работа, а реалната помощ, като разкри, че е продал картина, за да помогне на онкоболно дете.

Всяко кихване за вас е повод за оставка, възмути се депутатът от ГЕРБ.

Тутакси соцлидерката Корнелия Нинова го захапа, че казал, "стига с тази една палатка".

Палатката не е една, палатките са много и тези майки няма да се махнат, защото става дума за живота на децата им, опонира му Корнелия Нинова.

Нинова прикани депутатите от мнозинството да излязат 10 метра напред зад стените на Народното събрание и да отидат при жените. И добави към скандалните реплики, казани от премиера и депутати от ГЕРБ, нови.

Към думите "Да ми се махат от главата" и "Стига с тази една палатка" можем да добавим: "Ами, ще живеете със 138 лв., ако спрете да пушите, реплика на депутат от ГЕРБ към човек с един крак. Това не само, че е популизъм, но е бездушие", извика тя. Опровергайте усещането на хората колко сме лоши и корумпирани, призова соцлидерката управляващите.

Крум Зарков заяви че животът на хората с увреждания става все по-непоносим, нужни са спешни мерки, защото през последните няколко години се стига до невъзможност системата да продължи да работи. "Затова те дойдоха тук с тениски, според които тази система ги убива. Търпението им е изчерпано и ние всеки ден можем да го видим, когато идваме на работа в парламента. Правителството носи отговорност за бездействието и грешните решения, които ни доведоха до тук", категоричен бе Зарков.

Ако решим да работим през август, за да дадем решение на проблема, имаме шанс парламентът да не остане в историята с непрекъснатите скандали, а с нещо полезно за нашите съграждани, каза още Крум Зарков.

Антон Кутев се обърна към управляващите и ги призова да се отнесат човешки към хората с увреждания. Той заяви още, че тези хора имат нужда от промяна сега. Той обясни, че Министерство на труда и социалната политика работи поне по 2 законопроекта, а днес трябва да бъде внесен и третият- на омбудсмана Мая Манолова. По думите му най-важният от трите законопроекта е за социалните услуги, който е писан от ГЕРБ при кабинета "Борисов 1".

"Той трябваше да бъде готов и приет през 2016г. За него се знае и се работи достатъчно отдавна", подчерта социалистът. Той обясни, че още миналия април е провел разговор за този закон със социалния министър Петков. "Той пое ангажимент да работи за този закон и да го направи по най-бързия начин преди година и три месеца. Това е достатъчно време да може този законопроект да е готов", коментира зам.-председателя на ПГ на левицата. Кутев заяви, че в медиите е излязла информация, че на среща на министъра с хората с увреждания, той е поел ангажимент законът да е готов до края на юли месец. "Значи имаме всички основания да работим през август месец, за да го приемем. Закъснението е огромно", каза още той.

Депутатът подчерта, че това не е единственото закъснение на изпълнението на Плана за интеграция на хората с увреждания, но то е най-важното, защото без него, не може да продължи процеса. "Колкото повече закъснява законът, толкова повече намаляват шансовете през 2020 г. да се ратифицира протоколът към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Фактът, че не са приети досега тези законопроекти, е изцяло грешка на сегашното Народно събрание и на сегашното мнозинство", заяви Антон Кутев.

Филип Попов от левицата подчерта, че 10 години министерството не може да изработи Закон за социалните услуги. Ирена Анастасова също от левицата заяви, че майките на децата с увреждания нямат време за празно говорене, те искат спешни мерки.

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков обяви:

"Всички искаме да имаме адекватен закон, който да реши проблемите на хората с увреждания- да е устойчив във времето и да е финансово обезпечен". "Можем да сбъркаме ако оказваме прекалено голям натиск спрямо работната група и експертите, които работят по закона", коментира той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ бе по-остра в изказването си, като заяви:

Ще подкрепя БСП, за да работим през август заради хората с увреждания. Тя обаче поясни, че ще го направи, ако Корнелия Нинова й обещае, че ще присъства през цялото време на обсъжданията на Закона за хората с увреждания. По думите й Нинова е присъствала 1 месец и четири седмици в пленарна зала от началото на съставяне на 44-ото НС, и когато е била го е правила епизодично. "Но хайде да приключим тук. Да броим броя на адекватните решения", заяви Атанасова. "Не смятам да говоря нито за отсъствията, нито за присъствията, нито за ваканциите. Ще оставя на страна и минали събития. Няма да правя съпоставки за преди и сега", каза Атанасова. Тя припомни, че Корнелия Нинова е била председател на Социалната комисия по време на кабинета "Орешарски".