Скандал със столичния районен кмет на "Красно село" Росина Станиславова. Подозират, че е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19. Скандалът се разгоря по време на днешното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Росина Станиславова беше изслушана от комисията, но тогава отказа да съобщи дали и колко пари допълнително е получила.

Сигналът срещу Росина Станиславова е, че 104 000 лева от парите по европейска програма за осигуряване на патронажна грижа са разпределени между нея и екипа й. Това е около 1/3 от сумата по програмата, стана ясно още на заседанието.

"По проекта, надграден вече с "Патронаж +", работят 30 човека с трудови договори на 4 часа, обслужваме 225 човека всеки ден", обясни Станиславова. Услугите на гражданите в нужда са предоставяни в работни дни от средата на май до края на 2020 година като ежедневно им се доставя храна.

Пред комисията тя отказа да даде информация за парите. тъй като, по думите й, жалбата била фалшива - анонимна, без адрес и телефон за връзка на подателя.

"Аз попитах кмета на района да ми даде информация дали тя лично собствено е получавала възнаграждения, 4 пъти я питах с 4 различни писма, всеки отговор който получавах, все по-настойчиво се отказва да ми се даде инфо, аз съм председател на комисията по финанси и общински съветник, всеки от нас има право на тази информация", заяви Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

По-късно пред БНТ обаче тя заяви, че тези средства са разпределени за рекламни материали по проекта, за предпазни средства за хората от общината, които обслужват хората в нужда, за гориво, за карти за градския транспорт. Не отрича, че и тя е получила пари.

"От началото на периода месец май до декември 2020 година, сумата която аз съм получила в цялост за всичките месеци е 7 620 лева, ако това са крупните суми, за които говори г-н Георгиев, ето това е крупната сума, която е получил ръководителят по този проект", допълни Росина Станиславова.

Спорен е и въпросът дали Станиславова е сключвала договори сама със себе си.

"Да плаща на служители, които работят е едно. Районният кмет сам да си сключва договори е нещо съвършено различно, доколкото ми е известно на мен, нито един друг районен кмет не е сключил договор сам със себе си и да си плаща допълнително", обясни председателят на финансовата комисия в СОС.

"Аз не сключвам договор сама със себе си, аз съм ръководител на този проект. В конкретния случай по изискване на органа който е финансиращия в ЕС, ръководителите на проекта, ако са с втори трудов договор той се базира на четирите часа от основното им трудово възнаграждение. Така че, ако това е основният акцент, трябва да кажа да, и това е по правилата", заяви Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

По време на заседанието председателят на групата на "Демократична България" в Общинския съвет Методи Лалов, от която партия е и районният кмет, заяви, че когато общински съветник пита официално, отговорите следва да са ясни и конкретни.

От финансовата комисия към СОС ще поискат информация и от другите столични райони, за да стане ясно как са били разходвани средствата по проекта.