Парламентът изненадващо отхвърли след скандал мониторинговия доклад за 2017 година за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.) на Министерски съвет. "За" гласуваха 83 депутати, "против" - 68, а 17 се въздържаха.

В областта на заетостта в документа общините отчитат висок процент на безработица сред ромското население, следствие на ниското образователно и квалификационно ниво, както и липсата на мотивация за ежедневна работа и на трудови навици и дисциплина. По темата за жилищните условия изводите са, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите.

Въпреки това от ГЕРБ защитиха постиженията си в сферата на интеграцията и изтъкнаха, че 17 000 ромски деца са били върнати в системата на образованието, а 27 000 души, регистрирани в бюрата по труда, вече са заети в различни дейности. От БСП обаче заявиха, че това са само внушения за напредък и настояха вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов (Обединени патриоти) да дойде в Народното събрание. Той обаче не се появи.

Поредният сблъсък между ГЕРБ и Патриотите и левицата беше белязан и от спорната реплика на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев във Фейсбук, че морковите за ромите са свършили и е време за тоягата.

"По-скоро съм впечатлен от нейната оценка за интеграцията на ромите, която може би е повлияна от съпруга й, вицепремиер в това правителство", каза Георги Гьоков от БСП.

"Дължината на моркова и на тоягата трябва да бъдат еднакви - Светланка, тоест, извинявайте - съпругата на Томислав, е права - у нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси", защити честта на Дончеви проф. Станислав Станилов от "Атака".

"Това означава, че прекрачваме всички граници на цивилизоваността, които са установени след 1944 г. Това е крачка от фашизма", отвърна обаче Антон Кутев от БСП.

"Аз не съм казал, че трябва да бием циганите или да вземаме силови мерки, а че всички трябва да спазват законите в България", отговори му Станилов, според когото ромите не могат да бъдат интегрирани, дори да им се дават пари и цялата стратегия трябва да се преосмисли.

"Против съм практиката да се отделя група хора от обществото и да се правят специални мерки и програми за нея. Такива програми са антиконституционни и дискриминационни. Ако се правят програми, те трябва да се правят така, че да достигат до истински нуждаещите се български граждани, сред тях може да има и роми", допълни и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Кутев обаче продължи:

"Имаме ли реална интеграция на ромите - отговорът е не. Отчитаме ли някаква интеграция - отговорът е, че се опитваме да отчетем, но дори и това не правим като хората. Написан е един отчет, но това не означава че е свършена работата. Тези политики трябва да бъдат координирани и за това трябва да има орган, който да извършва тази дейност и да доведе до някаква форма на интеграция. Този съвет, който е създаден, не може да ги координира, той може да направи само тези отчети, в които бързо да замаже", категоричен бе Кутев.

"Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма, защото в днешно време, те не само, че не говорят български език, но не могат да четата и пишат", добави колегата му от левицата Драгомир Стойнев.

Той добави, че всички цигански секции в страната се печелят от ГЕРБ.

"Не казвам, че ГЕРБ купува гласове, но ромите в цялата страна явно четат тяхната стратегия, опияняват се от приоритетите им и ги подкрепят", изтъкна Стойнев.

И се обърна към Вежди Рашидов от ГЕРБ, който заяви, че БСП купува гласове сред ромите и го призова да отиде веднага в прокуратурата и да даде сигнал за конкретна секция.

"В противен случай сте просто клеветник", заяви червеният депутат.

Думите на бившия министър на културата бяха:

"Социалистите създадоха циганските барони. Не бяхте ли вие, които купувахте гласове е опрощавахте тока на малцинството?".

Според Рашидов ромите и турците основно са строили социализма в България, но социалистите са съсипали Строителни войски.

"Явно Живков вършеше повече работа от вас. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри. Като опрощавате токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, нека да бъдем всички равни пред тези закони и тогава те ще се интегрират? И един ден, да не дава Господ да съм жив, да видя как циганите интегрират българите", каза още той.

Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и подчерта, че когато БСП са управлявали, не са искали този дебат да се води в парламента. По думите всичко, което е направено в тази посока от 2012 г. насам е заслуга на мнозинството в тогавашния парламент и на сегашното правителство.

"Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени веднага, но е важното, че има дебат", допълни Цветанов.

След като докладът не беше приет, Антон Кутев заяви пред медиите:

Днес, на практика, Народното събрание призна провала в политиката по интеграция на ромите през последните няколко години и бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика в момента".

Той изтъкна интересния факт, че Симеонов е бил бламиран и от част от депутатите от собствената му парламентарна група.

"Това говори за очевидни пукнатини в управляващото мнозинство и признание на управляващите за провал в политиката по интеграция на ромите", заключи социалистът.