Вицепремиерът Томислав Дончев застана твърдо зад съпругата си заради медийната атака, на която тя е подложена през последните два дни, съобщи Нова ТВ.

Дончев коментира изказването на жена си, след като връчи наградата за най-добър град за живеене.

"Ще се разгранича от Светлана само в момента, в който се разведа с нея. Изразът морков или тояга е метафора. Но с едно съм съгласен - всички граждани имат както равни права, така и равни задължения. А наличието на различни права и задължения пречи на интеграцията", заяви Томислав Дончев.

Съпругата на вицепремиера- Светлана, скандализира социалните мрежи с коментар, публикуван в личния й профил във Фейсбук. Тя написа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

Публикацията събра много негативни коментари и е била докладвана като реч на омразата до администраторите на социалната мрежа. Постът бе свален, а това я провокира да публикува втори пост, който гласеше:

 "Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора. Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години."

Днес от Български Хелзинкски комитет поискаха от вицепремиера или да се разграничи от изказването на жена си, или да подаде оставка.