С напрежение започна пленарният ден още по време на процедурите за преподреждане на дневния ред. Възникна и спор кой вчера е провалил кворума, за да не може да се гледат промените, свързани с механизма за контрол над главния прокурор. Независимият Явор Божанков не се стърпя и обвини от трибуната за бойкота ГЕРБ и БСП.

"Взимам процедура - да спре този театър", провикна се бившият народен представител от левицата. "Всички излизат и казват, че искат първа точка съдебна реформа, ГЕРБ направиха така, че да я забавят достатъчно, БСП също гласува срещу нея в комисията, но всички я искат днес, защото знаят, че няма време и тя няма да мине", обвини Божанков.

"Вчера тези хора провалиха кворума, за да не се гледа - знаят, че време няма, тя няма да мине, и рязко се увеличи подкрепата за съдебната реформа. Днес обаче я искат за първа точка", продължги той.

"Има ситуации, в които трябва да се въздържим, защото ще почнем да чуваме неща, които не искаме, отнася се за г-н Божанков", направи му забележка Йордан Цонев от мястото на председателстващ заседанието.

Думата поиска Цончо Ганев от "Възраждане" и репликира, че именно ДБ и ПП са бойкотирали промените в НПК, свързани с главния прокурор.

"Разбирам, че проявявате толерантност към лицето Божанков, изгонен позорно от БСП, но е важно да отбележим, че когато лицето Божанков си изпуска нервите от трибуната и почва да ругае и лъже, е хубаво да му се взима думата", каза зам.-шефът на парламента. "Защото именно вчера новият му политически пристан в лицето на ДБ и ПП, където той ще акостира гордо със своето кръшно тяло, беше причината да спре вчера заседанието на НС. Беше тук, но в друга зала, за да може да воайорства с една фирма, която да им каже, че няма никакво основание да войаорства. Новите троцкисти направиха така, че вчера заседанието да се провали", заяви Цончо Ганев по адрес на ДБ и ПП.

"Групата на Възраждане бяха тук и лицето Божанков с новия си политически пристан трябва да знае къде се намира, а не да седи отзад и да подсмърча", продължи депутатът от партията на Костадин Костадинов.

Последваха реакции от Искрен Митев и Настимир Ананиев, но още преди да им даде думата, първоначално Йордан Цонев ги върна по местата.

"Това, че сте вдигнали ръка, не означава, че трябва да се забързате с бърза крачка към трибуната, седнете си на мястото. Това, което става на тази трибуна, показва базови дефицити от първите седем години", заключи зам.-председателят на НС.

Все пак именно с точката за съдебната реформа започна законодателната работа на депутатите в петък.