Има ли зловредно влияние върху изборите в Пловдив или не? Това е въпросът, който трябва да даде отговор на най-големия социологически скандал от първия тур на местните избори. Причина за избухването му бяха временните резултати, които по време на изборния ден, вместо очаквания Славчо Атанасов от ВМРО/НФСБ, изпращаха категорично Дани Каназирева от Съюз за Пловдив на балотаж срещу Здравко Димитров от ГЕРБ.

Тази сутрин, според повторното преброяване на екзитпола и данните на ЦИК, се оказа, че няма изненада. На балотаж отиват Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Дани Каназирева не само отпада от втория тур, но в много от секциите има по-малко гласове и от кандидата от БСП Николай Радев.

Още вчера социалистите обвиниха партията на Дани Каназирева, че изкривява екзитполовете. Застъпници на БСП свидетелстват как избиратели от "Съюз за Пловдив" попълват некоректно анкетните карти на социологическите агенции. Смята се, че това е основна причините за изкривяването на данните. Стигна се дотам, че ядосани от манипулацията, някои от агенциите още в ранния следобед вчера спряха да мерят резултатите от екзитпола.

Още при обявяването на първоначалните резултати Славчо Атанасов обяви уверено, че те ще се променят и трябва да се изчака паралелното преброяване. "В Пловдив екзитполовете не се получават", коментира той, като припомни изборите през 2015 г., където до последно беше ту първи, ту втори на балотажа срещу Иван Тотев, а накрая загуби с разлика от около 1000 гласа.

Днес към 9,45 часа, при обработени 71.82% от бюлетините, изборът в Града под тепетата изглежда по следния начин: 

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров води с 35,73%.

Втори и евентуален негов съперник на балотажа на 3 ноември е Славчо Атанасов, кандидат на НФСБ/ВМРО-БНД. Той е събрал 16,10% от гласовете.

На трето място е Дани Каназирева, кандидат на Съюз за Пловдив с 11,15%/ Четвърти е кандидатът на БСП Николай Радев с 10,43%.

Евелина Славкова от "Тренд" коментира ситуацията като зловредно влияние върху екзитпола. 

"Някакво зловредно влияние върху екзитпола. Ще проследим какво точно се е случило и защо се е получил този резултат", обясни тя.

"Може би ще има още ден-два, в които половин Пловдив ще си мисли, че Дани Каназирева е на балотаж. Тъжното е, че Славчо Атанасов се оказа в неравнопоставена позиция. Струва ми се, че и на миналите избори понесе нещо такова", коментира социологът Първан Симеонов от "Галъп".

"Ако някой си е правил равносметка, че по този начин Славчо Атанасов ще загуби възможността за екранно време във вечерта на изборите, сега ми се струва, че това ще има обратен ефект. Ако някой масирано е опитал да прокара свои приближени хора през секции рано сутринта, за да изпъкне разликата - рано сутринта се пуска по-зависим вот, за да изпъкне някаква разлика, за да обезкуражи другия кандидат, а след това направеното се завърта във всевъзможни класации", каза още Първан Симеонов.

Засега никой не се наема да каже точно какво се е случило, но е факт, че има някакъв вид манипулация на вота в Пловдив.