Листата за евроизборите, предложена на Пленума на БСП днес от Корнелия Нинова, разпали бурен скандал на "Позитано" 20. Причината е драстичното разминаване между волята на партийните структури и налаганите от председателя имена.

Преглед на номинациите от цялата страна показва, че избираеми места в листата на Нинова са заели кандидати, които меко казано не се ползват с доверие в БСП. Най-впечатляващ е това отношение е изборът на Иво Христов. Началникът на кабинета на президента Румен Радев заема четвърта позиция, въпреки че всичко на всичко е получил 2 номинации.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев в същото време е подкрепен от 235 души, но остава извън листата на Корнелия Нинова. Подобна е ситуацията и с друг евродепутат на БСП, който е пренебрегнат - Петър Курумбашев. Той има 171 номинации, докато вторият в подреждането на Нинова - Янаки Стоилов, е с 84, а шестият - Иван Кръстев, с 15.

Негодуванието в залата бе изразено от Велислава Дърева, която взе думата и заяви:

Имат ли смисъл номинациите в партията? Това, което се върши, е скандално! Ако Курумбашев е тежко обиден, какво да кажем за Станишев, който е с най-много номинации? Искам да поставя въпроса за лоялността към ПЕС: защо никой от кандидатите не казва дали ще е в групата на социалистите в ЕП?

В същия дух се изказа и разгневеният Антон Кутев. Той постави въпроса дали кандидатите за евродепутати от БСП ще декларират принадлежност към парламентарната група на ПЕС, особено що се отнася до тези от гражданската квота. Сред тях са Иво Христов, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Крум Дончев.

Докато на "Позитано" се изумяват от собствените си решения, отношение към тях взе и премиерът Бойко Борисов, който по същото време представя платформата на ГЕРБ за евроизборите. "Сега, като им видях листата - имат само един човек, който може би разбира нещо от европейска работа - г-жа Златева. Оттам нататък е шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност. Бях сигурен и щях да се обзаложа за Иво Христов и за това, че е в листата, защото видях как се гледат с Корнелия Нинова онзи ден", заяви лидерът на ГЕРБ и добави с неприкрита ирония, че според него дори и Русия няма общо с тази листа.

Ето го и броя номинации на всеки от 17-те кандидати в оповестената листа:

  1. Елена Йончева - 271
  2. Янаки Стоилов - 84
  3. Деница Златева - 217
  4. Иво Христов - 2
  5. Румен Гечев - 129
  6. Иван Кръстев - 15
  7. Момчил Неков - 170
  8. Десислав Тасков - 7
  9. Цветелина Пенкова - 21
  10. Велизар Енчев - 4
  11. Петър Витанов - 53
  12. Димитър Данчев - 37
  13. Крум Дончев - 13
  14. Тодор Стоилов - 6
  15. Иван Френкев - 5
  16. Марияна Модева - 1
  17. Емил Георгиев - 0