Сайтът е активен от днес. Той ще подпомага чуждите граждани при управление на недвижими имоти в България. За разработването му правителството отпусна 30 хил. лева през юли тази година, предадоха БТА и "Фокус".

Новият сайт ще предоставя цялостна информация за чуждите физически и юридически лица за реда и условията за придобиване и управление на недвижими имоти в България, в т. ч. компетентните органи и процедури. Той ще осигурява директно онлайн обслужване на чужденците, както и възможност за препращане на получени сигнали до компетентното ведомство.

В сайта е разработен и модул за запитване от граждани. Сайтът е на три езика – български, английски и руски. Въпросите се изпращат в реално време.  Гражданите могат да получат информацията, която им е необходима, така че да не бъдат лъгани. Цялата информация се актуализира своевременно съгласно българското законодателство. Има отделна секция, в която са посочените видовете измами.
МВР е съдействало за събиране на тази информация с цел превенция, каза Ковачева.

Очаква се сайтът да облекчи работата на инвеститорите и да намали потока от сигнали от тях към чуждестранни посолства в България и наши държавни ведомства.
Първите сигнали за измами достигнаха преди две години и през март решихме да направим този сайт. За него много ни помогнаха посолствата на Великобритания, Белгия, Норвегия и Русия, каза правосъдният министър.
Измамите са много, особено с имоти по Черноморието и това пречи на имиджа на България, каза още тя. 

Посланикът на Великобритания
Джонатан Алън поздрави правителството за създаването на този сайт и каза, че процедурите в тази област са много сложни и хората не могат да ги разбират.

Министерството на правосъдието е положило много усилия и на 5 декември ще предоставим още една услуга - с СМС хората ще получават уведомления, че има движение по тяхната собственост, каза премиерът Бойко Борисов.

Предвижда се при всяка промяна в статута на една фирма в Търговски регистър, собственикът й да получава СМС в реално време. Така ще се предотвратяват манипулации и кражби на фирми.