България и българските служби за сигурност трябва много да си отварят очите, защото какво може да стане? Под благовидната форма на чужда инвестиция, някоя друга държава може да стане собственик на бъдещата АЕЦ "Белене", да го изгради със собствени средства, да започне да предлага електроенергия на борсата в България, което няма как да бъде забранено, и да предлага умишлено занижена цена на енергията. С други думи да направи дъмпинг на цената, която се предлага от нашата АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" 2.

Това заяви пред ТВ "Европа" вицепремиерът Валери Симеонов. Наред с това той предупреди за възникване на евентуални рискове от придобиването на централата от чужд инвеститор.

Какво би станало в краткосрочен план? На първо време нищо. Какво би станало в дългосрочен план? Фалит на държавните електроцентрали и от там нататък до пълния монопол в енергетиката има само една крачка.

Просто държавата трябва да си отваря много добре очите, органите, институциите и регулаторният орган, така че да не се допуска дъмпингова продажба на електроенергия. Може с решение на Народното събрание, всичко е въпрос на защита на националните интереси, коментира Симеонов.

За да не се стигне до този сценарий, службите и регулаторните органи трябва да са по-бдителни, както и да се предвиди някакво решение на Народното събрание, препоръча вицепремиерът.

НФСБ напълно подкрепя решението да се даде мандат на правителството да води преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене", но е категорично против участието на държавата в проекта, декларира вицепремиерът.

"Ние сме против всякакви форми на бъдещи ангажименти на държавата по отношение на изкупуване на електроенергия, на ценови параметри, защото може да се получи това, което стана с така наречените американски централи - ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, от хомота на които още не може да се откачим и чакаме ЕК най-сетне да открие, че там има явна държавна помощ, каквато има в действителност.

Днес НС гласува мандат на правителството за преговори с потенциален инвеститор за строеж на АЕЦ "Белене".