"Опрощаването на дълговете е порочна практика, при която се насърчава нарушител на закона да не плаща данъци, като те му се опрощават. Мантрата за националната сигурност и тези шаблонни заклинания да няма етническо напрежение, всъщност водят до едно решение, което най-вероятно ще мине и на второ четене", така бившият вицепремиер Валери Симеонов коментира пред БНТ скандала с поправките в Закона за вероизповеданията.

С тях на Главното мюфтийство се опрощават 8 млн. лева дългове, за да може след това, на чисто, държавата да го финансира, вместо да получава чужда финансова помощ. 

От БСП вече заявиха, че това е договорка между ГЕРБ и ДПС, които се съгласили в замяна да отхвърлят ветото на президента върху Изборния кодекс. Премиерът Бойко Борисов обаче категорично отрече да има сделка с ДПС и обясни, че целта е да няма намеса отвън при вероизповеденията. Затова вчера покани на среща главния мюфтия и патриарх Неофит, които подкрепиха промените.

"Много често, да не кажа винаги, когато има някаква непочтена сделка или действие, то се прикрива или под маската на секретност или националната сигурност. В случая става въпрос за един некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците. Сделката е между Борисов и Доган. Това решение не е съгласувано с Обединените патриоти, което е елементарна коалиционна етика. Това решение е с натиск отгоре и с него държавата се отказва от взимания, които вече е постигнала със съдебни дела", каза обаче още Симеонов днес, след като от ВМРО вече призоваха ГЕРБ да не подкрепи поправките на второ четене.

За заплати на имамите се получават по 2 милиона от Турция, категоричен бе лидерът на НФСБ.

"Основната част от тези 8 млн. дългове са натрупани от загубени дела по отношение на претенциите на Главното мюфтийство за вакъфските имоти, които са трайно, изконно, собственост на държавата, за които има споразумение между България и Турция, с което турската държава се отказва от тях. Само от тези дела Главното мюфтийство дължи над пет милиона лева - държавата трябва да получи тези пари".

Главният мюфтия е лице, което е осъждано, той не може да бъде източник на достоверна информация, категоричен бе Симеонов.

"Подходът при финансиране на вероизповеданията трябва да бъде променен - защо всички да сме длъжни да плащаме данъци - ние може да сме атеисти, например?", попита депутатът.

По думите му може да вземем успешни подходи от други държави, например Унгария.

"Тук цялата работа е да се прикрие схемата на източване на българската държава от мюфтийството, категоричен е бившият вицепремиер. Той заяви, че директно отправя упрек към министър-председателя, който е в основата на това опрощаване", каза още Симеонов.

По темата за строителство на АЕЦ "Белене" пък той заяви, че трябва да изчакаме появата на реален инвеститор, който е готов да завърши централата.

"Медведев каза, че Русия е готова да построи АЕЦ "Белене", а не да участва при условията, поставени от българска страна", допълни лидерът на НФСБ.

А по повод евроизборите Валери Симеонов лаконично коментира, че най-вероятно с коалицонните си партньори ще се явяват самостоятелно.