Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерски съвет с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и с българския патриарх Неофит заради обвиненията на БСП, че опрощаването на над 8 млн. лева дълг на мюфтийството се случва заради сделка между ГЕРБ и ДПС за отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс.

Снимка: Министерски съвет

Вчера Борисов категорично заяви, че никога не е правил нещо тайно, за разлика от левицата, която многократно е била в коалиция с ДПС. По думите му става дума за вътрешно решение на неговата партия и в него няма никаква чужда намеса, но за да няма съмнения кани и мюфтията, и патриарха.

"В религиозен смисъл, взехме решение да плащаме и на поповете, и на владиците, ходжите, имами, и мюфтии... Като не им плащаме ние, а плаща Турция, те шефе викат на този, който дава. Как е в живота? На кой казваш шефе? На този, който ти дава заплатата", каза още министър-председателят.

Днес пък той е заявил по време на срещата, цитиран от правителствения пресцентър:

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата. За българските вероизповедания българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави".

Снимка: Министерски съвет

По думите му по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението "на нашия народ".

Снимка: Министерски съвет

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие - спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", категоричен е бил премиерът.

"Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата", заяви пред журналисти след срещата Мустафа Хаджи.

"Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира. Ние винаги сме казвали, че България имаше "възможността" да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея", каза още Хаджи, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам.

"Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството", уточни главният мюфтия, като изтъкна, че не се занимава със счетоводните въпроси.

На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, Мустафа Хаджи отговори:

"Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни".

Снимка: БТА

"Благодаря на премиера Борисов за добронамерените отношения към вероизповеданията. Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения", заяви на свой ред патриарх Неофит.

Мелнишкият епископ Герасим, който го придружаваше на срещата, пък допълни:

"Правителството се отнася еднакво добре с всички вероизповедания без да ги разделя. Ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям, имат особени административни проблеми. Ние също сме имали през годините, но, слава Богу, църквата успя да ги изчисти. Но трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисленият нов проект за изменение на Закона за вероизповеданията - а именно в частта с финансирането на вероизповеданията с текущи разходи, за да могат да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. И по този начин напълно да се изключи възможността да се финансират те отвън".

Той посочи, че поемането на възнагражденията на свещенослужителите от държавата ще бъде от голяма помощ най-вече в малките населени места.

"Ние винаги сме работили плодотворно с правителството и каквито и да било технически моменти, свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията, могат да бъдат изчистени в комисиите. Така че очакваме и бъдещи наши проекти, и реставрацията на храм-паметника "Св. Александър Невски", Зографския манастир също има нужда от помощ", каза още Герасим.

Преди няколко дни парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават дълговете на вероизповеданията. Става дума за публичните вземания заедно с главниците, лихвите и разноските по тях към 31 декември 2018 г. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, "Обединени патриоти" бяха "против", а повечето от "Воля" се въздържаха. Народните представители от БСП продължават да не участват в заседанията и затова не гласуваха. Промяната, чиито вносители са Цветан Цветанов от ГЕРБ и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цели да освободи от дългове Главното мюфтийство, за да може то да започне да получава субсидията си от държавата. Според говорителя на мюфтийство Джелал Фаик дълговете са около 8.1 млн. лв. при общи дългове на всички вероизповедания към фиксираната дата от 8.2 млн. лв. по данни на финансовото министерство.

Главното мюфтийство има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти, заяви обаче днес пред bTV Николай Панков - началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев. По думите на Панков по-голяма част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите се взимат на ръка. ДПС си е взело мюфтийството на концесия.

"Ако НАП си върши работата и прати агенти под прикритие вместо да ги праща на круизни кораби и в читалища, ще разбере как стоят нещата. Проектозаконът, с който се опрощават уж дългове на всички вероизповедания, всъщност е само за дълговете на мюфтийството и облагодетелства един човек и една институция, коментира още той.