Коалиционният партньор на вицепремиера лидер на ВМРО Красимир Каракачанов - Валери Симеонов, и ДПС се оказаха на едно мнение за неговата концепция за справяне с ромския проблем.

"Не ми харесва, че концепцията е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително някои представители на нашата българска народност", коментира бившият вицепремиер и лидер на НФСБ пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той уточни, че не е запознат в детайли с предложенията на Каракачанов, но подчерта, че не е съгласувана с неговата партия. Но основните пунктове повтаряли програмата на НФСБ - образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца.

"Всичко това, което Каракачанов говори, от 10 г. е в програмата на НФСБ. Това е наша програма, преписана 1 към 1", изтъкна и депутатът от партията Валентин Касабов.

"Лошо няма, важното е да станат нещата", допълни все пак Симеонов, цитиран от "24 часа".

"Това не са чужди за "Атака" теми, но нека да го обсъдим, защото съм се запознал с проекта през медиите", каза пък зам.-шефът на парламента и депутат от партията на Волен Сидеров - Явор Нотев.

От ДПС пък обвиниха вицепремиера в противоконституционност и в опит за въвеждане на вид крепостничество и принуда.

"Ако Каракачанов се бе запознал обстойно с Конституцията, щеше да разбере, че предложенията му са противоконституционни, защото всички се раждаме с равни права и свободно движение", заяви Джейхан Ибряимов.

"Искам да поздравя ВМРО и Каракачанов с "идейното израстване", защото някои хора се опитваха да ограничат ромите в концентрационни лагери", иронизира ги той и обясни, че това е антихуманно действие, а концепцията копира философията на нацизма и програмата на хитлеризма от 30-те години на миналия век. По думите му това отдалечавало България от европейския й път и НАТО.

"В България съществуват наченки на фашизъм", предупреди Ибрямов и прогнозира, че представители на ВМРО ще се включат в Луков марш след седмица в София.

Според него от ДПС разбирали защо Каракачанов подхожда така - "наближават европейски избори и някои партии трябва да си търсят позагубения рейтинг, за да изкарат поне за един депутат".

Няма да има етническо напрежение заради предложенията на Каракачанов, прогнозира обаче Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Бях войник и строих Правец", допълни Рашидов и изтъкна колко добра школа са Строителни войски, където се подготвяли все професии, необходими за живота - строители, техници, кофражисти и др.

Той отказа да коментира в конкретика предложенията от концепцията, но разказа, че във Франция дават 8 месеца социални помощи и в този срок трябвало човек да си намери работа.

"Ако не си намериш, спират да ти дават. Така че трябва да има правила", изтъкна бившият министър на културата.