БСП и бившият вицепремиер Валери Симеонов влязоха в спор след днешното изслушване на четирима министри в пленарната зала, които дадоха отчет за ситуацията в страната след валежите и наводненията от последните дни.

Водите да бъдат обявени за национално богатство и елемент на националната сигурност - това искане на БСП припомни народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. 

Според него трябва да има ясно носене на отговорност от един човек, от един вицепремиер или министър по проблема с водата. Той е категоричен, че за пореден път по ключова тема управляващите са доказали, че са "неспособни".  

"Един човек да носи отговорност и да координира тези действия, а не тук да не могат да стигнат столовете за всички министри", констатира депутатът.

Левицата настоява и за изграждане на напоителни системи, ревизиране на концесиите на язовирите и санкциониране на неизрядните концесионери. Според Зарков е необходима пряка отговорност на тези, които са виновни за случилото се в последните дни. 

"Това е елементарно и това, че не е направено досега, няма никакво извинение", посочи депутатът и коментира, че България е в постоянно бедствено положение в последните години. "Ако не е суша ще е наводнение, ако боклуците не горят и тровят въздуха, ще залеят градовете. Това също видите ли било нормално. Ако пътищата са разбити преди ремонта, те стават още по-разбити след ремонта. Ние сме непрекъснато в бедствено положение. Всъщност не положението е бедствено - управлението е бедствено", коментира още депутатът. 

Според ДПС пък Министерство на околната среда и водите (МОС) не изпълнява своите ангажименти за превенция от наводнения в настоящата ситуация. Мнението изрази Джевдет Чакъров от Движението за права и свободи, според когото трябва да се отчете, че има действия от страна на МВР, Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката. 

Но по отношение на превенцията според Чакъров не се изпълняват плановете нито за суша, нито за наводнение. И допълни, че в 21-ви век има селища, които са на воден режим. 

"За водните режими и безводието определено могат и трябва да се предприемат необходимите действия, така че в 21-ви век никъде да няма воден режим", категоричен бе депутатът. Чакъров подчерта, че при изпускането на преливниците няма никаква превенция, а късна реакция при възникнала вече ситуация. Мерките по думите му трябва да се взимат предварително във времето при неблагоприятни метеорологични прогнози. 

Заместник-председателят на Народното събрание от "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов отвърна, че няма значение кой управлява държавата, когато има природно бедствие. 

"Природното бедствие не се съобразява с политическата конюнктура, с управлението", коментира той.

По думите му всякакви опити да се хвърля упрек за действия за преодоляване на последствията от природните бедствия са "глупава, елементарна, повърхностна политическа акция".

"Слава Богу, че имаме дейни министри, които знаят какво правят и могат да го обяснят.  В случая имаме адекватни действия, ангажираност на целия административен, държавен, технически, професионален апарат+, похвали действията им Симеонов и апелира депутатите да уважат усилията на хората.

Той отбеляза, че никой не може да предвиди в какъв мащаб ще бъде природното бедствие. Когато са планирани дъждовните системи на градовете, те са планирани за по-малко вода. Тогава е нямало такива валежи, посочи лидерът на НФСБ. По думите му, язовирите и каскадите също са планирани за един средногодишен приток на вода.

"Нямаме Цар Калоян, уважаеми колеги от БСП и от ДПС. Какво да се направи, когато къщата е построена на естествен водосбор при голям валеж и гражданинът не си е платил 100 лева да си защити къщата за цяла година", коментира той.

"Тук трябва да се работи в посока повишаване на общата застрахователна култура на българското общество, която е ниска", добави Симеонов и коментира, че тези истини трябва да се обясняват, а не да се превръща природното бедствие в повод за политическа кандърма и политически атаки.