Няма язовири в страната, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората или тяхното имущество. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат и Мадан. Това обяви пред депутатите в парламента вътрешният министър Христо Терзийски. Той, заедно с още трима министри от кабинета е там, за да представи информация за ситуацията около проливните дъждове и наводненията в страната.

По думите на вътрешния министър язовирите денонощно се наблюдават. А изводът му от свършеното от МВР е, че въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали, заради бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се е стигнало до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани. 

450 служители от СДВР и областните дирекции на вътрешното министерство, 120 моторни превозни средства и техника, над 2700 служители на пожарната с 864 единици техника са се включили в дейности, свързани със защита на населението за периода от 10 до 12 януари. 

Частично бедствено положение в момента е в сила в няколко населени места. Това са село Равадиново в община Созопол, град Белово, в общините Драгоман, Констинброд и Своге, в в общините Симитли, Струмяни, Якоруда-област и Гоце Делчев. В частично бедствено положение са все още общините Нови Искър, Надежда и Овча Купел в област София, както и врачанските Бистрец, Бели Извор и Горно Пещене.  

По думите на Терзийски падналите значителни количества валежи и бързото снеготопене значително са усложнили оперативната обстановка в областите София, София - област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България също са предизвикали временно и пълно затваряне на пътища и проходи.

Пред депутатите застана и министърът на енергетиката Теменукжа Петкова, която увери, че всички язовири и съоръжения, стопанисвани от НЕК, работят в пълна изправност. Тя представи информация за четирите големи каскади, които бяха засегнати от интензивните валежи.

Каскада "Баташки водносилов път" на 1 януари 2021 г. в язовир "Голям Беклик" и "Широка поляна" са били запълнени 72.5 %. От началото на месеца са постъпили 17.4 млн. куб. метра вода, като само последната седмица са били 13 млн. кубика, а запълването е достигнало 87.9%. Въведен е от 13 януари 24-часов режим на работа на ВЕЦ - Батак с цел максимално отработване на постъпващия приток", обясни министър Петкова. 

На 1 януари язовир "Батак" е бил пълен на 65.5 %, а на 13 януари вече бил е запълнен на 68.9 %. "Има достатъчно свободен обем. Няма опасност от преливане, увери тя.  

Каскадата "Доспат - Въча" към в началото на годината завиреният обем е бил 79.6 %, а постъпилият приток от началото на месеца е 40 млн. кубични метра вода. Към 13 януари процентът на запълване е 88.1, което означава, че свободният обем е достатъчен и няма опасност от преливане.

Изслушан беше и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който обяви, че контролираното изпускане на язовирите ще продължи, докато не се достигне буфер. При необходимост ще се използват преливници, изпускатели и водоземни кули, за да се овладее положението.

"Всичките ни язовири са добре, във всички има вода за от една до три години", увери още министър Димитров относно опасенията, че предстои засушаване през лятото и евентуална водна криза. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък каза от парламентарната трибуна, че на 11 януари не са наблюдавани нарушения по целостта на язовирите "Маслово" и "Бистрица" до Костинброд. Конфликтна точка е бил язовир "Земен" в област Перник. На 8 януари там е имало свличане на част от въздушния откос. Заради което е реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател", информира Борисов.