Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че ГЕРБ ще спечелят със значителна преднина предстоящия парламентарен вот и партията на Борисов ще има избор с кого да се коалира. Също така икономистът е категоричен, че няма да влезем в Еврозоната до 1 януари 2025 г. заради инфлацията.

"Познавам Кирил Петков още от времето, когато беше студент в Харвард. Преподавал съм на неговия клас. Редовно разговарям по телефона и се срещам с него, с Бойко Борисов, с Христо Иванов. В последните няколко седмици се срещам и с Делян Пеевски, който се оказва основен двигател на помощта за Украйна в парламента", каза Дянков в предаването "Тази сутрин".

Той уточни, че една от темите, по които разговаря с десните политици е влизането на България в еврозоната, и допълни: "Доколкото разбирам, те в момента помежду си не си говорят (ГЕРБ и ПП - бел. ред.). Но съм убеден, че пак ще си говорят. Може би след изборите обаче, когато трябва да се правят тежки решения за държавата".

Според икономиста и бивш финансов министър тези избори по-скоро ще бъдат конкретни и определени. "При предишните няколко избора гласуването беше толкова близо, че ГЕРБ не можеше да работи без ПП-ДБ. Сега очаквам ГЕРБ да спечели със значителна преднина. Ще има избор да работи с ПП-ДБ или с ДПС и ИТН. На мен ми се иска да работят с ПП-ДБ. В последните месеци и ИТН и ДПС се държат като десни партии и има алтернатива", допълни Дянков.

Той уточни, че в момента се занимава и с финансови теми по Украйна извън България и че няма да участва в листите за евродепутати или народни представители. 

"Основната ми тема на срещите с десните политиците е влизането в Еврозоната и публичните финанси. Категорично няма да сме влезли в Еврозоната до 1 януари 2025 г. Ние няма да покриваме критерия "инфлация", дори и през есента. Още при първото служебно правителство, на което Асен Василев беше служебен министър, се развали инфлацията", добави той. По прогнозите на икономиста, "ако много, много се работи в следващото редовно правителство, 1 януари 2026 година е много трудно, но възможно (влизането ни в Еврозоната - бел. ред.), по-нормалната дата е януари 2027 г.".

Дянков отбеляза, че не е получавал покана за участие в служебния кабинет "Главчев". "Той беше по-особен. Трябваше да се организира бързо. Аз не смятам, че служебното правителство ще продължи дълго", каза още той.