Мерките предвиждат лимит на дефицита, ограничаване на преразпределителната роля на държавата и увеличаване на преките данъци само с одобрение на квалифицирано мнозинство на парламента.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, обясни Дянков пред студентите, цитиран от БТА.
Той посочи, че България е минала през най-тежката финансова криза от Втората световна война насам и че правителството през миналата година е успяло да задържи натиска върху бюджета за по-високи харчове, но този натиск продължава и тази година, и затова ще е добре, ако се приемат мерки за финансова дисциплина.

Мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика.
Лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, щял да е ясен до седмица, но той ще е доста по-строг от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната. Тези критерии предвиждат дефицит от 3 процента.

Според Дянков мярката за ограничаване на преразпределителната роля на държавата е особено важна, защото колкото по-малко средства се преразпределят от държавата, толкова по-ниски ще бъдат данъците.
Средно за ЕС в момента преразпределителната роля на държавата е 50%, за България средното преразпределение през последните десет години е било 40-43 процента, като тази година е 36-37 на сто, което е най-ниската стойност за последните 20 години, съобщи финансовият министър.

В последните две години 24 държави от ЕС увеличиха данъците, а България е една от страните, която не ги увеличи, похвали се за сетен път министърът. Според него, увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт. 
Затова, според Дянков е важно, да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци.
Мярката, предлагана от него, предвижда това да става само с гласовете на две трети от всички депутати - 160 депутати.

Дянков посочи, че българското правителство може да влияе основно върху преките данъци, докато акцизите, митата и ДДС до голяма степен се определят от европейските политики.
Вицепремиерът каза, че според него всеки трезвомислещ член на парламента ще гласува за приемането на Пакта за финансова стабилност.

От 2004 г. съществува идея за въвеждане на единен общ ДДС за целия ЕС, но България е сред противниците на тази идея, коментира още Дянков след лекцията. По думите му, за да догони останалите европейски държави, България трябва да има различни данъци от тези, които имат по-богатите държави. Великобритания, Швеция и други също смятат, че това не е добра идея, каза Дянков.

Синята коалиция предложи преди време в България да бъде въведен фискален борд чрез промени в Закона за устройството на държавния бюджет и в конституцията и само при извънредни обстоятелства да може да се допуска бюджетен дефицит до 3% - допустимият праг от ЕС.