„От тези 200 влизания, може би само на 6-7 места видях някой, който пуши. В повечето случаи просто казаха: „Да, извиняваме се" и спираха. Имаше 2-3 случая, които бяха по-остри и казваха: "Що не си си дал още оставката" и "Още ли си министър", но след това интересното беше, че след като кажеха това и им олекнеше, пак оставяха цигарите", разказа вицепремиерът, цитиран от Нова телевизия.

След като призна, че е бил най-големият "лобист" за въвеждането на забраната, той разказа, че е започнал битката си с пушачите-нарушители от заведенията по Черноморието. Уточни, че прави това в извънработно време.
„Бях доста активен в началото. Аз иначе в другия си живот не посещавам такива заведения. Това беше в началото, когато бях в Бургаско и за два дни бях последователно от Резово чак до Обзор. Така че може би за три дни обиколих 120 заведения. Представете си Слънчев бряг. Просто като започнете да ходите вечер, можете да обиколите 60-70 заведения. Като не навсякъде да сядам и да стоя по един час. Просто минавайки", каза още Дянков.
Той добави, че е бил още в заведения в Пловдив, Стара Загора и Силистра.

Приносът за държавния бюджет обаче е нулев. Когато попадал на нарушител, финансовият министър не викал здравните власти, за да съставят акт, защото пушачите гасяли цигарите си.
Здравните власти все още нямат данни колко пари ще съберат от глоби. Знае се само, че за първите 10 дни от юни са проверени над 7000 заведения.