Това съобщи на среща с бизнеса в Ямбол финансовият министър Симеон Дянков.

„Вече сме готови с нов подобрен вариант на финансовия пакт, и тази седмица сме поискали срещи с всички парламентарно представени партии без БСП, на които ще представим този вариант. След това се надяваме той да влезе в парламента и да бъде подкрепен от всички партии без БСП. Пактът ще бъде пакт не само за финансова стабилност, той ще доведе до засилване на реформите”, обясни министърът.

По-късно пред Нова телевизия Симеон Дянков обяви че с влизането в пакта "Евро плюс" България няма задължение за замразява данъци и пенсии, а също така и да се съобразява с общоевропейска данъчна политика. Той разкри, че България е влязла в миникоалиции с други европейски държави и така е успяла да постигне тези цели.

Тотото и лотарията ще бъдат обединени. Обединяват се общо 4 агенции в една. Принципът "така е било винаги" не минава, каза още Симеон Дянков. По думите му това е в рамките на административната реформа на правителството, при която са съкратени около 9 хиляди души или 12% от администрацията. Трябва да имаме по-малка администрация, но по-добре платена, убеден е Дянков.

Новото ръководство на Банката за развитие е от експерти по малкия и среден бизнес, подчерта Дянков. Той отрече да слага свои хора на ключови държавни постове и посочи, че всички смени се правят, за да се оптимизира дейността на различните ведомства. В петък Дянков смени цялото ръководство на ББР и постави начело на банката Асен Ягодин.
Дянков потвърди отново, че ще управлява много по-активно Сребърния фонд, където се събират част от парите на пенсионерите, но обеща, че средствата ще се инвестират консервативно. Част от тях ще се вложат на БФБ - София, за да бъде постигната по-висока доходност.

 Допълнение 12 относно АЕЦ „Белене" не е злополучно. То е много полезно за България и ще ни даде време за да си свършим работата, добави Дянков. По думите му все още не може да се каже каква ще е цената на „Белене", а консултантът ще даде икономическата обосновка доколко ще е изгоден строежа. Защитавам интересите на България, подчерта той. Убеден е, че консултантът, авторитетната банка HSBC, ще свърши своята част от работата и за него няма значение клаузата за комисионна от 0.95% от цената на реализиран проект. Ако финансите не излизат, сме дотук, посочи финансовият министър. Той призна, че има огромен натиск, за да стане проектът. Когато знаем цената, ще можем да я кажем в парламента и да се прецени - дали ще се прави АЕЦ „Белене" или с тези пари да се направи нещо друго - енергийна ефективност или ВЕИ, посочи Дянков.

За Дянков недоразумението, което се е получило с министър Трайков от миналата седмица, вече е затворена страница. Той обаче потвърди, че лично е наредил на шефа на НЕК Красимир Първанов да подпише споразумението за АЕЦ Белене. Дянков не коментира неговото уволнение. Що се отнася до отличниците министри, които са в неговия ресор, Дянков посочи Нона Караджова, Плевнелиев и Цветков, но пропусна да спомене имената на Трайков и Найденов. За евентуални промени в кабинета той отбеляза, че това е тема на Борисов, но той ще даде своите предложения към него.