След среща при премиера, вътрешният министър Румяна Бъчварова свиква съвещание със службите, военните и МВнР за това дали има нужда от спешни мерки след събитията в Германия. Това каза самата Бъчварова пред журналисти в НС, предаде БТА.

Ситуацията в Турция е доста сложна, посочи още тя. Засилен е контролът по границата с Турция.

След нападението с камион над коледен базар в Берлин, убийството на руския посланик в Турция и стрелбата до ислямски център в Цюрих, Министерството на вътрешните работи (МВР) е взело необходимите мерки за сигурност, увери главният му секретар Георги Костов.

"Имаме засилено присъствие по всички зони на критичната инфраструктура, но за момента няма информация конкретна терористична заплаха за България. Полицията в София ще предприеме сериозни мерки за сигурност по време на коледните и новогодишните празници. Целият състав ще е на работа, а около обектите, където се предполага, че ще се съберат много хора, както и по гари, автогари и летища, ще има допълнителни патрули", обясни комисар Георги Костов, цитиран от БНР.

В навечерието на коледните празници искам от СДВР още по-засилено полицейско присъствие в зони, където се събират много хора в София, каза по-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

СДВР ще предприеме допълнително мерки за сигурност с тежка техника и заграждения по време на празнуването на Нова година на площад "Княз Александър Първи", каза на брифинг директорът на СДВР Младен Маринов.

Той посочи, че службите у нас правят анализ на събитията в Германия и Турция и оценяват заплахите към конкретни делегации. От снощи са предприети мерки за по-засилено полицейски присъствие и създаване на възможност за бърза комуникация и действия при подадените сигнали, посочи Маринов.

В Новогодишната нощ в столицата ще бъде ангажиран допълнително полицейски ресурс, посочи Маринов. Той добави, че посолствата се охраняват денонощно от служители на дирекцията "Жандармерия". Днес ще бъде събран и щаб, който ще анализира ситуацията.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?