Сигнали за гласуване с чужди лични карти е получило МВР в няколко точки от страната, научи "По света и у нас" от свои източници.

Сред градовете с такива сигнали са Самоков и Симитли. Полицията има данни, че лица с предпазни маски са представяли на съответните комисии чужди лични карти и са били допуснати да гласуват.

От МВР ще предадат сигналите на ЦИК.

От министерството призовават представителите на всички политически партии в Секционните избирателни комисии да засилят контрола при проверката на личните карти на гласуващите граждани.

Междувременно областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Андрей Новаков сигнализира Районната избирателна комисия, че в СИК 014400004 в Симитли не се допускат до гласуване избиратели с придружител.

"Това е нарушение на разпоредбите на чл. 236, ал. 1 от Изборния кодекс, според който избирател сувреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия, може да гласува спомощта на придружител. За забраната за гласуване с придружител липсва решение на СИК.", се посочва в жалбата, в която се изисква РИК да предприеме мерки по случая.

Към 13.30 часа има подадени 6 жалби и 45 сигнала, съобщиха от ЦИК.

"Една жалба е подадена срещу информационнаагенция за публикуване на моментни изборни резултати. Няколко жалби са за начин на работа наСИК, твърдение за нарушение на избирателни права , 2 сигнала за агитация и 21 сигнала запредизборна агитация в социални мрежи - те не подлежат на контрол от ЦИК", каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. 

ЦИК е взела решение в 42 секции да се преустанови машинното гласуване и да се премине към хартиено.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K