Трябва да разбием хегемонията на долара. Без разбиване на световния финансов монопол, не може да има многополюсен свят и нормална парламентарна дейност на отделните държави, заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров, който участва в международен форум "Развитие на парламентаризма" в руската столица Москва, съобщи пресцентърът на партията.

Приветствие към участниците направиха председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

В словото си пред форума Сидеров заяви, че ролята на парламентите се е превърнала в "учтива измама".

"Суверенитетът на нациите отдавна е задушен с кадифените ръкавици на т.нар. демокрация и глобализъм. А икономиката на света също от десетилетия не се командва от националните парламенти, а от транснационалните корпорации, които имат в пъти по-големи финансови ресурси и от най-големите национални държави", допълни тезата си председателят на АТАКА.

Той даде и актуален пример с новия еврорегламент за личните данни, който принуждава всяка фирма да обработва по специален начин данните на служителите и клиентите си. По думите му обаче такава услуга предлагат само няколко чуждестранни фирми срещу голям хонорар.

"Ако не заплатиш на тях, няма да спазиш изискванията на еврорегламента и следва глоба до 10 милиона евро", уточни Сидеров пред над 500 парламентаристи и експерти от 96 страни по света.

"Това е чудесен инструмент за отстраняване на компании, които пречат на големите международни играчи. И българският парламент не може да направи нищо", посочи той.

Председателят на ПГ на Обединени патриоти е оптимист за бъдещето на парламентаризма и предложи за тема на следващия форум да бъде "Как да разрушим финансовия монополизъм и да създадем балансиран, многополюсен свят".

"Днес, ако искаш да купуваш и продаваш трябва да се съобразяваш с диктата на Световната търговска организация и транснационалните компании. Дори мощни икономики като китайската или руската са в зависимост от долара. Разплащания с държави като Иран са направо невъзможни, защото си зависим от американската банкова система. А властта отвъд океана решава кой е демократичен и кой не, кой е добър и кой - лош.

Може ли това да се промени? Вече има действия в тази посока, но не достатъчно. Без разбиване на световния финансов монопол не може да има многополюсен свят. А без многополюсен свят не може да има национален суверенитет и нормална парламентарна дейност на отделните държави", заяви в заключение Волен Сидеров.