Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

По този начин да блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри. Това не би било държавнически ход, защото паузата, липсата на влизане във функции на новите министри, се отразява зле, коментира Сидеров.

Гласуването на оставките на тримата министри беше отложено, тъй като се чака президентски указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Младен Маринов е назначен от президента и той трябва да го освободи от поста. От Президентството заявиха, че Румен Радев е на посещение в Латвия, където се провежда двудневната среща на държавните глави от групата "Арайолуш". Прибира се утре в късния следобед. Запознат е с искането, обясниха от Президентството.

Подписването на указа е необходимо, за да бъде предложен Младен Маринов за министър. Президентът би трябвало да излезе и да обясни какви са причините да не го подпише, посочи Волен Сидеров. Попитан допуска ли умисъл в това, че президентът не подписва указа, председателят на ПГ на Обединени патриоти отговори, че "със сигурност има умисъл, въпросът е какъв".

Ходовете на един президент трябва да бъдат много добре премислени, да не са игра напук, а да бъдат в обществен интерес, заяви Сидеров и допълни: "В обществен интерес ли е да се бави изборът на нов министър на вътрешните работи? Нека всеки си отговори сам"., това не би бил държавнически ход, заяви той.

Разбрах, че пътува, но това не би трябвало да му попречи. Не знам дали има други по-дълбочинни причини, добави Сидеров.

Той се усъмни, че "този ход" ще доведе до правителствена криза и предсрочни избори. Самият президент каза (при неотдавнашно свое изявление - б.р.), че не вижда условия за такова развитие на нещата. Смятам, че не цели това, каза още Сидеров.

Оставките на тримата министри и изборът на новите ще стане най-вероятно другата седмица, уточни той.

Не трябва да има битка между институциите, изтъкна депутатът от ОП. Той дори бил склонен да предложи на колегите си от ГЕРБ да подкрепят ветото на президента върху промените в АПК, но мотивите на държавния глава били слаби. И ветото, като че ли, е игра напук, коментира Сидеров.