Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е дал интервю на руски език пред Правда.ру по време на посещението си в Крим миналата седмица. Видеозаписът от разговора му с главната редакторка Инна Новикова обаче бе публикуван сега.

През уикендна от партията съобщиха, че Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, също депутат от "Атака", са се  срещнали с премиера на Крим Сергей Аксьонов. Според тях Крим не анексиран от Русия.

Ето какво казва в интервюто лидерът на националистическата партия:

"Всичко се променя в Крим - към по-добре, разбира се. Като започнем от летището в Симферопол, когато бяхме там през 2014 година, беше напълно различно. Виждам мащабно строителство тук. Мисля, че Крим расте. Крим върви към по-добре (Крым растет, Крым идет к лучше - б.р.). Жалко е, че хората в България и в Европа не знаят това. Те не получават информация за живота тук. Това е бариера, това не е добро. Мисля, че трябва нещо да се промени".

Волен Сидеров говори на руски, допускайки някои грешки

Снимка: Правда.ру

Сидеров подчертава, че е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", с думите: "Ние сме част от управлението". Според него има значение кой е в управлението и кой в опозиция. Той изтъква, че България е взела решение да не гони руски дипломати заради аферата "Скрипал" и това е "под негово давление и заради неговото присъствие".

Председателят на "Атака" заявява още, че е против участието на България "във военно-политически организации като НАТО". А в отговор на уточнение, че дори президентът Румен Радев изтъква, че е генерал от НАТО, казва.

"Президентът е завършил в САЩ, а премиерът води балансирана политика и това е заради нашето участие.

По думите му България "работи по нещо, което ще компенсира "Южен поток", който бил забранен от Запада.

"Работим и за отмяна на мораторуима за АЕЦ "Белене" и отново да получим възможност да построим ядрена централа. Това ще стане в близко бъдеще", категоричен е още той.

На въпрос на Новикова за свободата на медиите в България, в който се казва, че "журналистите пишат това, което им диктуват издателите", Сидеров отвръща:

"В България най-големите телевизии не са българска собственост. Те са американски и шведски компании и политиката на тези медии е подчинена на собственика. Партия "Атака" има своя телевизия - "Алфа", която се явява око за събитията в Русия и в Крим".

Накрая в интервюто е засегната и темата за българските домати, които изчезнали от руския пазар, но Волен Сидеров обещава:

"България се явява домакин на ЕС, стопанин за шест месеца. Ще станем мост между Русия и ЕС".