Всяка заповед, издадена от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, е на базата на протоколи с положителни проби, съобщават от МЗХГ. Резултатите от всички проби са качени на сайта на Агенцията.

В две от стадата има констатирана положителна проба - едното в с. Шарково и друго - в Болярово. Задължителната процедура - евтаназия на животните - временно се отлага. Ще бъдат евтаназирани животните на баба Дора, защото не са били на оборен режим и са били контактни със заразени стада.

Временно е спряна евтаназията на животните с решение на Оперативния щаб. Но продължава дезинфекцията на входа на населените места под усилен контрол и в присъствието на екипи, се посочва в съобщението.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на земеделието Румен Порожанов искат да бъдат изслушани утре в Народното събрание. Целта е оперативният щаб за борба с чумата по овцете и козите да получи подкрепа от депутатите за мерките за ограничаване на заразата. Решено е и да се сформира местен координационен щаб в Болярово.

От МЗХ посочват още, че се засилват мерките, охраната и действията за задържане на огнищата, като по този начин се предотвратява разпространението на заразата. Важно е да се ограничи движението. По призива на вътрешния министър Валентин Радев всички, които не са от района и мислят, че помагат на някого, трябва да се допитват до местния координационен щаб.

Политическа подкрепа за мерките срещу чумата по дребния преживен добитък БСП ще реши да даде или не, едва след като изслуша утре в пленарната зала министрите на земеделието и на вътрешните работи. Това заяви пред медиите в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Дотогава левицата не поема никакви ангажименти, категорична е тя, защото, по думите й, те си сменят мнението през час, откъде да знаем какво ще измислят утре, нека да ги изслушаме.

И да сме нямали съмнение, че има чума, от днес вече започваме да се съмняваме, коментира Нинова. Тя се пита как може вчера да се реши, след протеста, и земеделските стопани да са съгласни, и правителството, да продължат мерките заради чумата, днес решението е спряно. Ако има доказателства, защо днес спират и чакат някакви проби, добави лидерът на БСП.

Нинова беше категорична, че няма как отговорността за разпространението на заразата да бъде прехвърлена на БСП.

След вчерашните оставки, левицата продължава да настоява за освобождаването на земеделския министър Румен Порожанов. Това е политическа отговорност, не само техническа на тези, които са предприели тези действия, обясни Нинова. Според БСП реакцията на властите е неадекватна до момента.

Не отговаряло на истината твърдението, че на председателските съвети тази седмица е постигнат пълен консенсус в подкрепа на стъпките на органите. Затова Нинова е изискала и стенограмите от заседанията.

Чак сега започнаха да се изпълняват мерките, за които БСП са настоявали на председателските съвети - дезинфекция и изолиране на районите и на земеделските стопанства. Във връзка с това, в отговор на въпрос, Корнелия Нинова попита защо не е била спряна, както и още 250 протестиращи, когато е била в засегнатите райони, за да не бъде разнесена инфекцията.

Фаталната грешка на властите е комуникацията с хората, подчерта Нинова. Днес, посочи тя, правят същата грешка и това ще е проблем - министърът обявява по телевизията за огнище в Болярово, кметът не знае нищо.

Компенсациите не могат да възстановят реалните щети не само за животните, но и за млякото, изпуснатите ползи и т.н., твърдят още социалистите.

За депутата Светла Бъчварова е много важно да се установи и каже откъде е дошла заразата, какъв е щамът. Ако това не се установи, абсолютно всички болести могат да бъдат наистина привнесени в Странджа, което е много опасно, предупреди тя.