Изключително неотложно е да бъде разширена автомагистрала "Тракия" в частта до автомагистрала "Марица", заяви в Пловдив регионалният министър арх. Иван Шишков. Според него този участък е много тесен и не може да поеме движението.

Шишков е коментирал с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) този проект и да започват да правят задания в тази посока. Плановете за разширяването на магистралата са обаче в съвсем първоначален етап.

Министърът смята, че е важно навреме да се проектират и стартират проектите.

"На нас ни предстои задание, проектиране, оценка за въздействие на околната среда. Затова си позволяваме да започнем тази процедура, независимо че сме служебен кабинет, защото всеки ден е важен за такива обекти", уточни Иван Шишков.

МРРБ е получило като наследство проекти с хоризонт 2021-2022 година, а оставя на следващия редовен кабинет подробни устройствени планове за 100 километра магистрали.

"Това е перспектива за развитие. Напът сме да компенсираме част от тези проблеми, надяваме се да се засили темпът на строителство на магистрали. Разширяването на АМ "Тракия" от София до АМ "Марица" е изключително неотложно", подчерта Шишков.

Ремонт на АМ Тракия се прави сега, за да не се създават затруднения за трафика през лялото. При 21-22-ия километър в посока София - Пловдив има пропадане на греда на мостовото съоръжение. Няколко месеца ще продължи ремонтът, обясни министърът.

Шишков участва в работна среща в Пловдив, на която беше обсъден проектът за водоснабдяването на Пловдив и Хасково от каскада "Доспат - Въча".

Проектът за изграждане на каскадата става национален, обяви той. Това ще ускори изграждането на така важния за водоснабдяването не само на Пловдивска, но и на Хасковска област каскада.

Чиста питейна вода се очаква да стига до повече от 40 населени места. В рамките на 10 дни трябва да се сформира работна група със съвместното участие на министерството на екологията и на енергетиката, която ще анализира направените до момента дейности и да организира задание за проектиране на новото съоръжение.

На този етап няма осигурено финансиране, но ако проектът е национален това ще отвори повече възможности дори за изграждането на каскадата с европейски средства, посочи Шишков.