Това щяло бъде една територия, едно пространство - от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическия полуостров, изрази увереност по БНР говорителят на ЕК, гъркът Маргаритис Схинас, имайки предвид Гърция, България и Румъния.

„Когато България и Румъния станат част от Шенген“, отбеляза между другото говорителят.

От ЕК винаги и на различни нива са твърдели, че са за силен и единен Шенген. Но някои държави не са убедени, че Шенген ще е такъв с България.

Всички признават, че пазим добре границата с Турция, че тя де факто се е превърнала във външна граница за Съюза.

"Не сега. Противопоставяме се. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията", заяви миналата есен премиерът на Холандия Марк Рюте, който е най-сериозният противник. Помни се отдавнашното му предупреждение, че ще вдигне бариерата за България пред Шенген след два положителни доклада по мониторинга на ЕК. Известно е и че един такъв доклад още няма.

Холандският премиер не е показал радикална промяна в мнението си и след уверенията, които Борисов му даде преди няколко месеца за „резултатите от съвместните действия на правоохранителните органи, приходните агенции и прокуратурата за пресичане на контрабандните канали и групи, ощетяващи не само българската икономика, но и икономиките на страните от Европейския съюз“.

В началото на съпротивата му Рюте беше обвиняван, че действа „против“ заради коалицията си с крайнодесните на Герт Вилдерс. Отдавна Вилдерс не е във властта в Холандия, но самият Рюте беше принуден да завие надясно, за да неутрализира Партията на свободата.

Германия също се противи. След срещата си с Борисов тези дни в София канцлерът Ангела Меркел не даде гаранции за приемането ни в Шенген. Без да се ангажира със срокове тя напомни за старата германска позиция за поетапно влизане – първо по въздух.

Какво ни спира

Известно е, че това са опасенията от корупция в различни форми и липсата на върховенство на закона. Това прави възможен „износът“ на престъпници през отворените граници.

България би получила пълен достъп до Шенгенската информационна система и Визовата информационна система. Но партньорите се опасяват от пробив в тези масиви.

Сега у нас („тъкмо навреме“) избухна скандал за възможен пробив в акцизната централизирана информационна система (БАЦИС), който би позволил "изтриване" на внос, износ, транзит, макар че такъв се отрича официално.

В Европа има страни, които не вярват на уверенията на българските власти, че приходните агенции и прокуратурата пресичат контрабандните канали и групи, ощетяващи не само българската икономика, но и икономиките на страните от Европейския съюз (повтаряме думите на премиера). Дори и да е така, не ни вярват.

Политологът Евгений Дайнов например обяви, че на българските политици открито се е казвало през годините, че през България се прекарват „изчезнали по документи контейнери, за които ЕС не знае какво има вътре – ядрени бойни глави ли има, или какво”. Пред Дир.бг Дайнов разкри какво му доверили посланици от шенгенски страни - че в България по море всяка седмица влизат еди колко си контейнера и един винаги се губи. По документи влиза, но по документи не излиза. 

Дайнов казa в ТВ ефир, че Ангела Меркел на няколко пъти е употребила думата „ред” в отговор на исканията на Бойко Борисов за Шенген, например. Премиерът пък признал липсата на съдебна реформа, но поискал „добронамерена” експертна помощ от Германия.

Говорителят на ЕК Схинас казва, че България трябва да използва председателството на ЕС, за да разсее съмненията. Дълги години не стигнаха за това, едва ли 6-те месеца ще сложат началото на Балкански Бенелюкс.

*Бенелюкс е икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия, Нидерландия и Люксембург. Името му идва от първите букви на страните членки.