Защо изведнъж се оказа, че е гадно, долно и унижаващо да си кмет на "Младост"? Това все пак е един от най-големите квартали в София. Апетитен е, та дрънка. И изведнъж стана така, че никой не иска да е кмет.

Какво се случи всъщност в "Младост"? Хронологията на нещата разкрива колко е лошо да си независим ... кмет. Да не си от партия.

В края на 2016-а Десислава Иванчева победи кандидата на ГЕРБ на кметските избори в район Младост. Неин опонент на втори тур от вота беше Мария Илиева.

Иванчева стана известна, след като стоеше зад протестите срещу застрояване на зелените площи в квартала. Тя заяви, че победата й е за каузата зелен "Младост".

До извънредни избори се стигна, след като конфликт на интереси се оказа причината за снемането на политическото доверие на ГЕРБ от подалата под натиск оставка кметица на район "Младост" Цвета Авджиева. Нейният зет се оказва замесен със скандалния строеж в градинката между блокове 19, 20 и 21.

И така Иванчева се появи, надъхана да спре строителството в квартала. Районните кметове в София, които са 24, са разпределени по следния начин - 18 от ГЕРБ, 4 от Реформаторския блок и 2 независими. Това е към момента.

Иванчева скача на строителите, защото на иска градинки да се превръщат в блокове. И тук идва разковничето на пакостите, които се случват в "Младост".

В началото на 2017-а кметът на София Йорданка Фандъкова прехвърля на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева отговорността да спира строителството на жилищни сгради със средно застрояване, паркове с площ до 1 хектар, малки производствени сгради и др. Това се разбира от съобщение във фейсбук профила на кмета по повод преговорите със собствениците на имот при бл. 70 в "Младост", срещу чието застрояване протестират жители на квартала.

Това потвърди скоро и бившият столичен кмет Стефан Софиянски, който коментира казуса.

"Районният кмет на "Младост" Десислава Иванчева е получила по-различни пълномощия от всички останали районни кметове - да спира обекти, каза Стефан Софиянски. - Иначе от един районен кмет не зависи градоустройството на района. Един районен кмет не издава строителни разрешения, особено за големите обекти, всичко това минава централно през Управление "Архитектура и градоустройство."

Както се казва, още тогава май е запален котлона, на който по-късно ще бъде поставен казан, за да бъде сготвен някой.

Последва отстраняване от Иванчева на главния архитект на "Младост" Весела Тасева. "Иванчева нареди цялата поща от деловодството да се качва направо при нея и аз нямам физически достъп до това какво се случва с повечето проекти. Лошото е, че ДНСК ще накаже мен за преписки, които се бавят незаконосъобразно, а аз вече знам за две такива. В същото време на мен се падна и отговорността да се произнеса за проекта "Гранд каньон" след прехвърлянето на "горещия картоф" между Столична община и район "Младост". В този случай се чувствам като топка, заложена на дузпата, с която и Голяма община, и ръководството на "Младост" искат да вкарат гол", каза Весела Тасева. След това мястото й заема архитект Румен Русев. Сега пък Иванчева категорично не иска той да поеме временно кметския пост.

И така идваме до един много важен момент. Когато главният архитект на София Здравко Здравков се сблъска с казус, в който са заложени големи интереси, обикновено прехвърля топката. Или започва да пита различни министерства за въпросния труден казус, или прехвърля права. Така той просто се подсигурява, а друг трябва да поеме отговорност.

От друга страна Иванчева точно това май е искала - да коли и беси. Друг е въпросът какво е очаквала, когато се овласти, но... това май го виждаме.

Сигналите от страна на инвеститори за неспазване на срокове от районната администрация на "Младост" са в три посоки - необявяване на разрешение за строеж, което е издадено от главния архитект, незаверяване на планове за безопасност и планове за управление на отпадъци, както и неспазване на процедурите по обявяване на градоустройствен план. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в коментар по случая със задържания кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

Главният архитект обясни, че имало практика в районната администрация на "Младост" да не се обявяват разрешенията за строеж и да "седят и отлежават с месеци в кабинета на г-жа Иванчева". Той допълни, че след като издаде разрешение за строеж, администрацията на районната община има 14-дневен срок да го обяви на заинтересованите лица.

Здравков каза още, че има поредица от забавени градоустройствени преписки, отново изпратени за обявяване, но това не се случва и тези документи седят в администрацията.

Главният архитект добави, че има над 10 жалби от инвеститори за забавени документи, като по тези случаи е сезирана Комисията по архитектура и е изпратена справка на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Здравко Здравков каза още, че от страна на кмета на 'Младост" е имало "изключително нежелание" да се занимава с проблемите на района и да се комуникира с администрацията на главния архитект.

Веднъж овластяваш, а после започваш да отчиташ проблемите. Интересно! Също така е любопитно и това, че няма друг районен кмет, който да е овластен така на тема строителство.

Само в "Младост" ли има инвеститорски интерес? И така се пораждат няколко въпроса. Ако Иванчева беше кмет на ГЕРБ, щяха ли да я овластят, или просто нещата щяха да се спускат по партийна линия? Защо всички други кметове са безпроблемни? Послушни ли са? Явно Иванчева се оказа идеалният човек, който да бъде публично разработен. Даже може да се каже, че ще послужи и за назидание.

Сега временно изпълняващият длъжността кмет на квартал "Младост" в София Владимир Клисуров подаде ставка. Всичко се случва няколко дни, след като Столичният общински съвет го избра за временно изпълняващ длъжността на мястото на Десислава Иванчева.

Своето решение Клисуров обяви в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", като сред мотивите си да подаде оставката е посочил, че не може да се справи със задачата си на кмет. След година на поста заместник, той просто се събуди една сутрин и осъзна, че не става за кмет...

Сагата ще търпи развитие. Ще следим с интерес дали тезата на прокуратурата ще издържи в съда.

Иначе трябва да свалим шапка пред българската жена. Тя е уникална. Веднъж имаме една около 50-килограмова тежко въоръжена с метла чистачка в Софийския затвор, която не успява да предотврати бягството на леко въоръжени с пищов и нож рецидивисти. И това става, докато около нея се суетят куп охранители.

После имаме пък една около 50-килограмова Иванчева, която е наобиколена от над 20 тежко въоръжени мъже от спецчастите. А тя не се опитва да бяга, за разлика от двамата пандизчии рецидивисти.

Схемата Иванчева за подкуп ли е, или просто е кофти да не си партиен кмет...

 

Районни кметове в София от изборите през 2015-а:

Витоша: Теодор Петков от Реформаторския блок (64.51%)

Изгрев: Цветомир Жеков от ГЕРБ (53.93%)

Илинден: Иван Божилов от ГЕРБ (63.84%)

Искър: Ивайло Цеков от ГЕРБ (57.85%)

Красна поляна: Иван Чакъров от ГЕРБ (53.61%)

Красно село: Христо Апостолов от Реформаторския блок (52.79%)

Кремиковци: Ивайло Панев - независим кандидат (57.84%)

Лозенец: Любомир Дреков от ГЕРБ (54.08%)

Младост: Цвета Авджиева от ГЕРБ (61.98%) - Десислава Иванчева (независим) от края на 2016-а

Нови Искър: Даниела Райчева от ГЕРБ (56.03%)

Оборище: Васил Цолов от Реформаторския блок (54.72%)

Сердика: Тодор Кръстев от ГЕРБ (67.29%)

Слатина: Наталия Стоянова от ГЕРБ (54.48%)

Средец: Мария Ачкова от Реформаторския блок (66.53%)

Студентски: Димитър Дилчев от ГЕРБ (56.81%)

Триадица: Николай Терзиев от ГЕРБ (52.35%)

Банкя: Рангел Марков от ГЕРБ (66.98%)

Връбница: Младен Младенов от ГЕРБ (53.38%)

Възраждане: Савина Савова от ГЕРБ (51.06%)

Люлин: Милко Младенов от ГЕРБ (53.22%)

Надежда: Димитър Димов от ГЕРБ (55.77%)

Овча купел: Христина Семерджиева от ГЕРБ (50.34%)

Панчарево: Димитър Сичанов от ГЕРБ (54.19%)

Подуяне: Ева Митова от ГЕРБ (53.21%)