Президентът на Партията на европейските социалисти и пети в листата на "БСП за България" за европейските избори Сергей Станишев призова избирателите на БСП да не се отчайват. Да, резултатът е разочароващ за всички нас, не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но това не е последната битка, която водим, коментира пред български журналисти в Брюксел Станишев.

Той посочи, че според предварителните данни се очаква да имат пет евродепутати, което е очевидно с един повече, но най-важното е да се направи много трезв анализ на причините, които не са позволили на БСП да спечели вота.

Станишев отчете няколко фактора, които са изиграли роля за този резултат. Първо преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии, коментира той. И вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелна кампания на всички кандидати, което трудно може да привлече периферия, посочи още Станишев.

Освен това навсякъде ме питаха защо сме извън парламента, отбеляза той. Ако в началото този ход изглеждаше удачен, то на много места после ми казаха, че битката се води на тепиха. Ние пропуснахме възможност да говорим смислено и силно да отправим нашите послания през, и парламентарен контрол, и парламентарни дебати, добави Станишев. Според него една от причините за не особено високото участие на изборите у нас е, че в България всъщност не се е състоял истински европейски дебат.

Иначе за европейското ни политическо семейство мрачните прогнози се опровергаха, освен това не се случи и националистическата вълна и цунами, коментира президентът на ПЕС. Той посочи, че европейските социалисти ще имат много солидна група - между 147 и 155 депутати в Европейския парламент, и ще работят за формиране на ново проевропейско, прогресивно, социално мнозинство.