В БСП ще има сериозни турбуленции, защото за втори път след парламентарните избори през 2017 се правят едни и същи грешки. Това каза за Изборното студио на Радио "Фокус" директорът на социологическа агенция "Сова Харис" Васил Тончев.

"Особено финалът на кампанията на ГЕРБ беше много по-сполучлив и убедителен. Тезата, която представяше ръководството на левицата на БСП, че положението у нас е толкова лошо, че след тези избори трябва да се търси смяна на изпълнителната власт, нови избори и т.н. не беше убедителна и не успя да убеди избирателите, че трябва да бъде подкрепена. Прекалено силно се клати лодката до такава степен, че се плашат избирателите, вследствие на което се получава такъв отлив в последния момент от подкрепата за тях", обясни социологът". Васил Тончев допълни, че БСП губи около 2% гласоподаватели по формални причини към "Коалиция за България".

Премиерът Бойко Борисов успя изгубена кампания да я изведе до успешен финал за ръководената от него партия.

БСП подобрява резултата си днес спрямо предишните си постижения на евроизборите, но проблемът при БСП е, че има "таван на подкрепа". Това коментира политологът от "Галъп" Първан Симеонов в изборното студио на "Нова телевизия".

Той отбеляза, че БСП се е опитала да създаде "общ фронт", но това очевидно не се е получило. "БСП не успя да мобилизира протестния и наказателния вот, и ще има политически изказвания от победилата страна, които ще се опитат да пакетират президента с БСП", коментира Симеонов.

Според него всеки на тези евроизбори има с какво да се похвали, дори и БСП. "ГЕРБ разбира се, има с какво да се похвали, защото взима 650 000 гласа, което е по средата - между това, което взе миналия път - 680 000 гласа, и преди това - 630 000 гласа", заяви Първан Симеонов. Той отбеляза, че и "Демократична България" има с какво да се похвали, както и ВМРО.

ДПС са под своите очаквания, според мен, и е очевидно, че ситуацията, свързана с ДОСТ, е нанесла малко по-трайна щета, отколкото може да се надявали от движението, коментира Първан Симеонов.

На евроизборите нямаше наказателен вот и това означава, че той се отлага, заяви социологът Андрей Райчев в изборното студио на "Нова телевизия".

По думите му БСП не се оказала способна да победи ГЕРБ и Корнелия Нинова е водила повече войни, отколкото е спечелила.

На тези евроизбори ГЕРБ са взели около 600 000 гласа и дума не може да става за някакво тържество на ГЕРБ, коментира Райчев. По думите му "Коалиция за България", с лидер Румен Петков, "отхапа" от БСП 1,5 процент или около 30 000 избиратели.

Вътрешната опозиция в БСП е много слаба, коментира Андрей Райчев. Според него разликата между Корнелия Нинова и Сергей Станишев е идейна и зад тях стоят две линии, които ги има в левицата.

Очевидно, ако изборите бяха след още седмица, разликата между ГЕРБ и БСП щеше да бъде още по-голяма, коментира политологът Румяна Коларова в изборното студио на БНТ.

Не може в продължение на две години да говориш само по една единствена тема - това, което БСП направи. Цялата стратегия на БСП беше "китайска капка", коментира Коларова. Активността на Бойко Борисов в последната седмица беше нещо, което не сме виждали от 12 години. Това е активност, която беше в много голяма степен предизвикана от БСП. БСП в национален план провокира най-силния си противник в лагера на ГЕРБ, коментира тя.

Според Коларова ГЕРБ удържа проевропейското, позитивния поглед върху Европа, докато БСП се плъзна към традиционно малък в България електорат.

За първи път от много години сме свидетели на игра с данни, представени от социологически изследвания до последния момент, съгласи се политологът Антоний Гълъбов с коментари на социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.