С играчка рицар на кон за сина на Елена Йончева влезе на заседанието на червения пленум Сергей Станишев. На него БСП трябва да реши кой от двамата да е водач на евролистата на партията.

"Имах гости преди известно време - Елена и синът й. И той много хареса един конник, който си прибра и стана една от любимите му играчки. И съм му обещал втори", разказа Станишев. Според президента на ПЕС е важно днес Националният съвет на партията да покаже, че може да излезе обединен за водене на кампанията, за да спечели изборите.

"Прочетох заглавия в медиите "Пленум на истината на БСП - Станишев или Йончева ще водят евролистата?". Мисля, че това не е правилен въпрос. Правилният въпрос е друг. Ще може ли Националният съвет да излезе след Пленума обединен за водене на кампанията, която да спечели евроизборите", изтъкна Сергей Станишев. "Аз имам своето виждане, което ще споделя пред Националния съвет. Убеден съм, че при добра воля, мъдрост и мисъл за партията, за нашите членове, ще се намери решение, което да позволи БСП ясно да покаже, че отиваме да печелим тези избори, а не да решаваме вътрешнопартийни въпроси", заяви той.

Категоричната си подкрепа за Станишев преди заседанието на Пленума изрази бившият военен министър Ангел Найденов. "Ще има много емоции и се надявам в крайна сметка разумът да надделее. Големият въпрос е не само с какво влизаме, а с какво излизаме от пленума. Кое е силното и мъдрото решение на БСП. Най-естественият избор е Сергей, всичко останало е обидно за БСП".

Георги Гергов очаква на пленума да има предложение водачът на листата да е партиец. "Редно е Сергей Станишев да бъде, защото иначе даваме лош знак", коментира той. Според Гергов водач ще е Станишев, "колкото и на някой да му се иска да е Йончева".

На свой ред членът на Националния съвет на партията и ексдепутат Атанас Мерджанов алармира, че "с начина, по който се въдворяват отделни граждански личности и граждански квоти, в БСП върви пълзящ процес по департизация".

"БСП се събра, за да избере водач на евролистата между Сергей Станишев, който има най-много номинации от структурите, и Елена Йончева, която е фаворитка на лидерката Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро. Такъв процес на департизация не е редно да има в една демократична държава, защото няма как партиите да бъдат обезценени и игнорирани в правенето на политика", коментира Мерджанов.

Той разказа, че организациите от неговия регион - Ямболско, са излезли с решение, че водач трябва да е човек на БСП. И напомни, че водачите на всички партии в предстоящите избори ще са ярки партийни личности. Мерджанов изрази надежда ръководството да прояви мъдрост, защото противопоставянето на авторитети в партията е непродуктивно и я лишава от сили да постигне така желаната победа.

"Важно е след този пленум всички да сме живи и здрави, коментира с чувство за хумор евродепутатът Петър Курумбашев. Той отказа да се ангажира с коментар кой трябва да е водач на листата. На въпрос, че е бил кандидат на Станишев за депутат, Курумбашев обясни: "Бил съм кандидат по много различни времена, при различни председатели и е трудно да бъда определен като нечий човек".

Георги Божинов коментира, че тези две имена са се откроили при номинациите за водач на листата. Предлагам спокойно, демократично да направим своето волеизлияние и който е първи да бъде водач, вторият да бъде втори в листата, в противен случай не може да се преодолее разделението в партията, посочи той преди пленума.

Водачът на евролистата трябва да има доверието на партията. Това каза на влизане в сградата на "Позитано" 20 заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той уточни, че няма справка за конкретните номинации. "Нека да изчакаме още няколко часа", призова Свиленски.

Според него водачът на листата е много важен фактор в процеса за евроизборите. "Разчитаме на цялата партия и на всички български граждани, ако искаме да се промени нещо в България", каза още Свиленски. На въпрос дали ще се преразгледа въпросът за участието на партията в парламента, депутатът поясни, че няма такава точка в дневния ред.

На влизане говори и председателят на БСП-София Калоян Паргов. "Моите убеждения ще ги изразя вътре", коментира той и уточни, че не е виждал точната статистика за номинациите в столицата. "И Станишев, и Йончева, има и други водачи, които са предложени. Ще видим какво ще реши Пленумът", посочи лидерът на БСП-София. Според него трябва да се потушат страстите.

Попитан дали водачът на листата трябва да бъде партиен член, Калоян Паргов отговори, че БСП е направила пробив на парламентарните избори през 2017 г. и досега не е имала толкова граждански квоти.

"Те имаха своя принос в резултата", изтъкна той. "Какво значи да е партиен член? Понякога симпатизант и непартиен член е по-голям партиец от партийците", коментира лидерът на Градския съвет на БСП-София. Според него водачът трябва да е представител на БСП.

По-рано днес пред bTV зам.-председателят на партията Кирил Добрев обяви, че Изпълнителното бюро на БСП излиза с номинацията на Елена Йончева за водач на листата за евровота. Като мотив той изтъкна, че от проведени 293 конференции, Елена Йончева има 266 номинации - тя е припозната в огромна част от партията. Тя е флагман на борбата с корупцията в България, отбеляза още Добрев. По думите му с нейната номинация се търси разширяване на влиянието на БСП.

Петима души са изключително голям брой номинации, освен Елена Йончева и Сергей Станишев. Това са Деница Златева, Иво Христов, проф. Гечев, Петър Корумбашев и Момчил Неков.

Добрев отбеляза, че европейските избори са елемент към спечелването на парламентарните избори. От тази гледна точка, според Добрев, изключително важно е именно разширяването на влиянието на БСП. Елена Йончева се подкрепя от цялото общество, смята той.

Изявлението на Добрев по последвано от изказване на председателя на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Пред Нова тв той заяви: "Ръководството на партията предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за евровота. Първо, ние се вслушваме в гласа на структурите. Сегашното ръководство наистина уважава мнението на структурите. От 299 организации, в 266 Елена Йончева е номинирана за кандидат за евродепутат. БСП има желание и да разширява членската си маса с цел спечелване на евроизорите, а оттам и голямата ни цел - предсрочни парламентарни избори. Скоро ще има такива, въпрос на време е".

По думите му няма сблъсък между Сергей Станишев И Елена Йончева. "Богатство е всяка една партия да има толкова много личности като Елена Йончева и сергей Станишев. Има и други, които са получили страшно много номинации като проф. Иво Христов, проф. Румен Гечев, Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков. Това е едно богатство. Дано и другите партии да имат такива личности", каза още Стойнев.

"За нас е изключително важно това, което ще кажат българските граждани. Елена Йончева е човек, който олицетворява борбата за справедливост. Човек, който не се страхува да казва истината. Тя разкри начина, по който ГЕРБ управляват българските общини, начинът, по който беше изградена оградата по границата, това което се случва в инфраструктурата и некачественото строителство. Тя е човек, когото искаме да изпратим в Европа и тя да продължи тази битката за справедливост и на европейско ниво", заяви още той.