Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) - групата на Партията на европейските социалисти в ЕП - издигна италианеца Давид-Мария Сасоли като кандидат за председател на Европейския парламент. Новината беше обявена на профила на групата в Twitter.

Сасоли е дългогодишен журналист. Работил е във водещи вестници и телевизии в Италия. Той стана зам.-председател на Европарламента през 2014 г.

Така става ясно, че президентът на ПЕС Сергей Станишев няма да участва в борбата за поста, а Източна Европа остава без нито един представител в топ позициите в ЕС.

Информацията, че името на Сергей Станишев е обсъждано за поста председател на ЕП беше разпространена вчера от авторитетното издание "Политико". Въпреки че не намери потвърждение от президента на ПЕС, твърдението набра популярност в Брюксел. То стана обект на коментар и от премиера Бойко Борисов, който заяви: "Българин на такава висока позиция е чест и гордост, въпреки че неговите не го харесват. Стигне ли се до гласуване, българските депутати от ЕНП ще го подкрепим с 2 ръце. Не сме като БСП".

Късно вечерта обаче стана ясно, че окончателният списък на кандидатите за председател на ЕП включва Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания), Давид-Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република).

Вчера лидерите на ЕС преодоляха безизходицата и избраха белгийския премиер Шарл Мишел за председател на Европейския съвет, а германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе предложена за председател на Европейската комисия. Испанският външен министър Жозеп Борел бе избран за върховен представител за външната политика, а шефът на МВФ Кристин Лагард бе предложена да оглави Европейската централна банка.

Ако Европейския парламент потвърди предложението на европейските лидери, Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард ще бъдат първите жени, които ще ръководят тези ключови институции.