Причината бе, че страната ни се поддаде на масовата истерия и изостави ратификацията на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Друг лош знак, който не остана незабелязан, беше, че българското председателство отсъстваше от дебата в пленарната зала, коментира на фейсбук страницата си председателят на ПЕС Сергей Станишев. 

Надявам се нашето общество да преосмисли отношението си към насилието над жени, деца, възрастни хора и домашното насилие. За да се случи това обаче, трябва да поставим в центъра на дебата именно този проблем - насилието. За съжаление, днес никой не смее открито да говори по същество и с разумни аргументи. А битката с насилието отново е оставена единствено на НПО-тата и на самите жертви. Днес те продължават да бъдат сами. А можеше да е другояче. Можеше да бъдем дадени за положителен пример, именно по време на председателството. И съм сигурен, че ако това бе станало, дори само заради широкото обществено внимание и вперените погледи, насилниците и в България щяха да се замислят преди за пореден път да вдигнат ръка.

С действията и бездействията си, обаче, управляващите правят тъкмо обратното – окуражават насилието.

Припомняме, че представителите на ЕНП в Европейския парламент призоваха българското председателство да постави въпроса на дневен ред за Истанбулската конвенция. Отправен бе и призив към българското правителство да отвори отново процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Това стана вчера по време на дебатите за конвенцията в Европейския парламент. Всички разкритикуваха България, единствено това не бе сторено от Европейските консерватори и реформисти.