Лидерът на ПЕС Сергей Станишев каза пред журналисти, че за предстояща коалиция с АБВ трябва да се помисли.

Преди пленума на БСП, на който се обсъжда коалиционната политика преди изборите за Европарламент, Станишев коментира появили се слухове, че имена от партията на Георги Първанов може да намерят място в червената листа за евроизборите. Става въпрос за бившия външен министър Ивайло Калфин и дипломата Георги Димитров.

"Аз не съм виждал какво точно предлагат от АБВ, но с тях човек винаги трябва да има едно наум, защото, нека не забравяме, че точно на европейските избори те отцепиха гласове от БСП, демотивираха много хора и три месеца по-късно влязоха в управление с ГЕРБ. Правете си изводите". Това каза Станишев в отговор на въпрос как ще коментира заявлението на председателя на АБВ Румен Петков, който призова за широка коалиция на предстоящите избори.

Филип Попов, секретар на парламентарната група на "БСП за България", коментира по същата тема, че е хубаво човек да се връща към корените си. По думите му, веднъж влязла в сърцето, социалистическата идея трудно излиза оттам. Той допълни, че не само АБВ, а и други извънпарламентарни партии, движения и коалиции имат интерес към коалиция с БСП, което показва, че партията е на прав път.

В отговор на питане има ли едно наум по отношение на АБВ, Попов посочи, че винаги човек трябва да има едно наум, но решението се взема от Националния съвет на партията.

Според Георги Божинов коалиция на БСП е абсолютно необходима. Предизборно трябва да се направи широк съюз на основата на обществените очаквания, за да се осигури такова електорално мнозинство, с което да се реализира нова политика.

"Ако се наблюдават сегашният парламент и управляващата коалиция, е видно, че по едни въпроси се съюзяват, а по други се конфронтират", посочи Божинов. Той допълни, че за ГЕРБ е възможно днес с едните да управляват, а утре с други да се съюзяват, но на БСП такова нещо не й е дадено.

"Ако сме принципна политическа сила, при тези електорални нагласи днес, ние не можем да си осигурим такова електорално мнозинство, с което да реализираме нова политика", каза Божинов. По думите му, за това е необходим широк съюз и широка политическа алтернатива на днешното статукво, като АБВ е само елемент.