В сряда се очаква президентът Плевнелиев да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Програмното правителство е химера. Трябва да има служебно правителство, посочено от президента, което да управлява и решава проблемите на хората. Трябва да предприеме първо спешни мерки за стабилизиране на финансовата ситуация, изплащане на финансовите ангажименти към хората, конкретна подкрепа на тези, които най-много се нуждаят, нормализиране на бизнес климата."

Това заяви Станишев на пресконференция, като уточни, че ще предложи конкретни мерки, цитира го БГНЕС.
Според него трябва да се каже истината за състоянието на държавата и наяве да се извадят "всички безобразия" на кабинета "Борисов".
"Ще настоявам пред президента всички разпоредителни сделки, които се подготвят от това правителство, да бъдат спрени. Трябва да има промени в начина на функциониране на парламента и на всички институции", добави лидерът на левицата.

Според него има суспендиране на много от текстовете на Конституцията, на нейния дух и същност и това трябва да се промени.

Станишев коментира и дневния ред на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което президентът свика по спешност.

"На заседанието на КСНС е предвидено докладване от ръководителя на ДАНС и от ръководството на МВР. Не виждам как може да се обсъждат рискове за стабилността на държавата, ако няма докладване от министъра на финансите за състоянието на бюджета, за задълженията на болниците, за неразплатените средства към бизнесал."
 
Това заяви Станишев и попита колко пари не са разплатени, колко ДДС не е върнато към момента на българския бизнес.
По-рано евродепутатката от Коалиция за България Илияна Йотова призова главния прокурор да възпрепятства излизането на Симеон Дянков зад граница, докато не стане ясна истината за финансовото състояние на държавата.

"Служебното правителство трябва да подготви и гарантира провеждането на честни избори и преброяване", каза лидерът на БСП. Той припомни, че от левицата настояват в ръководството на фирмата преброител "Информационно обслужване" да има представители на всички парламентарно представени политически сили и на гражданското общество.

"Дневният ред на днешното извънредно заседание на Народното събрание е абсолютно неадекватен. Какво означава в тази кризисна ситуация, парламентът да обсъжда ратификация на спогодба", коментира още бившият премиер, цитиран от "Фокус".
Депутатите от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм обсъдиха промени в Закона за енергетиката, които засягат ДКЕВР и „Топлофикация”. По този повод лидерът на БСП заяви:

"БСП ще настоява да се приемат спешно промените в закона, които да развържат ръцете на ДКЕВР за да коригира цените надолу. Ще настояваме да се приеме решение на НС, което да забранява прекъсване на електроснабдяването за три месеца за неплатени сметки и за въвеждане".
 
Левицата иска още да бъдат въведени двустепенни тарифи за потребление  - 75 киловат часа дневна електроенергия и 150 киловат часа нощна, предаде БТА. Потреблението над тези лимити трябва да се заплаща вече на пазарна основа, обясни Станишев. Той посочи, че такава практика е имало през 2002 г. с решение на ДКЕВР и тя трябва да се възстанови.
От БСП настояват още средствата, предвидени в бюджета за енергийни помощи през есента на тази година, да бъдат изтеглени за пролетта, за да се подпомогнат най-бедните в страната.

Освен това от левицата ще настояват за налагане на мораториум върху всички сделки и действия по българското Черноморие.

ДПС ще върне мандата за съставяне на служебно правителство още в мига, в който бъде предоставен на ръководството на партията от президента Росен Плевнелиев, заяви междувременно на извънреден брифинг и Лютви Местан. Лидерът на ДПС отново каза, че най-бързият изход е провеждането на предсрочни парламентарни избори:

"Бойко Борисов не може да играе опозиция на собственото си управление, президентът не може да съучаства в сценарий, начертан от Борисов след вчерашната им среща, когато министър-председателят в оставка върна мандата."
 
Местан уточни, че причина за изявлението му е проект за становище на КСНС, в което се казва, че парламентарно представените партии трябва да положат допълнителни усилия за създаване на правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

"На мен този абзац от проекта за становище ми намирисва на редакция на скандалната позиция, изразена от Бойко Борисов вчера след връщането на мандата", добави Местан по повод предложението на премиера в оставка БСП и ДПС да сформират правителство, което ГЕРБ ще подкрепи със свои депутати.

След заседанието на КСНС се разбра, че ще има предсрочни избори, датата все още не е оповестена.