"Управляващите по жалък и нелеп начин се опитаха да попречат на хората от Северна България да стигнат навреме за празника", заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на словото си пред членовете и симпатизантите на левицата. "И всички пътища да затворят, пак ще стигнем до Бузлуджа на тази дата", добави той, цитиран от БТА.

Той обвини управляващите, че тенденциозно са затворили път към Бузлуджа, за да затруднят идването на социалистите от Северна България. От МВР съобщиха, че със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура", в района на панорамен път Шипка-Бузлуджа е въведена временна забрана за движението на моторни превозни средства над 3 тона. Причината е, че са се активизирали свлачища и е създадена пряка опасност за пътуващите по това направление.

Наскоро чух един верен виц – цялата държава е в хаос, само престъпността ни е организирана. Това са резултатите от управлението на ГЕРБ, всеки ден виждаме техни поразии. Искаме от това правителство да си ходи, повиши тон Станишев. "Оставка, Оставка", извикаха събралите се социалисти.

Тази година през последните 3 месеца ние българските социалисти направихме безпрецедентно усилие, усилие, което се увенча с резултат – 773 447 български граждани се подписаха в подписката ни в първия за България референдум, който даде отговор на въпроса искат ли българите изграждане на втора българска атомна електроцентрала на площадка Белене, това е важно, защото преди всичко нашата партия заедно с неправителствени организации и интелектуалци и нашите коалиционни партньори казваме на българите, искаме най- сетне след 23 години демокрация да започне да се чува гласът на всеки българин, категоричен беше Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Всички разбираме, че имаме срещу себе си арогантна, безхаберна, власт, която ще направи всичко възможно без да има доверието на българите пак да ги командва. Чака ни трудна година. Срещу нас ще бъде използвано всичко - власт, страх, лъжи, компромати, пари, всичко и трябва да сме готови за това. Защото това е лицето на ГЕРБ, те са разбойници във властта, но ние имаме визия, която не е партийна, визия, която е национална, която е отговорност пред държавата, трябва да ги свалим от власт, призова Станишев.

 Той призова след една година на Бузлуджа на следващия събор да се кажат ясно какви са резултатите от изборите. "И те ще са: Победа! Преди да достигнем до тази победа искаме от този връх цяла България да чуе чрез клаксони на автомобили и автобуси нашия протест за отхвърляне на правителството на ГЕРБ. Нека чуят тези клаксони в цяла България", каза Станишев.

И върхът беше огласен от звуците на клаксоните на автобусите и автомобилите, след което съборът на социалистите продължи с песни и български хора.

За първи път от 10 години на събора дойде и президентът /2002-2012/ Георги Първанов. Пред журналистеи той обясни, че сега вече - след като е извън институцията, няма проблем да изразява своите ценности и идейни предпочитания.

Премиерът Бойко Борисов коментира събора и призивите, отправяни на него, така: "Учудвам се, че на БСП все някой трябва да й е виновен за нещо, дори и в деня, в който са се събрали да почетат годишнината от създаването си".

Учудвам се, защото тази партия всячески се стреми да припише на политическите си опоненти неща, които са й до болка присъщи. Хубаво е в деня, в който са се събрали да почетат годишнината си, да си припомнят, че тази партия има в историята си атентати като „Св. Неделя” и „Арабаконак”. Тази партия пращаше хора в лагери и произнасяше и провеждаше заседания на Народния съд след изпълнението на присъдите. В по-ново време тази партия обещаваше щедро „сполука за България”, в резултат на което докара Лукановата и Виденовата зима. Препоръчвам им, докато са се събрали на Бузлуджа, да си погледнат „чинията”, за която преди една година се молеха. Да видят какво са успели да направят с нея за тази една година и тогава изводите ще си ги направят сами, каза още премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

В петък вечерта Бузлуджа бе осветена в цветовете на знамето от социалистите, въпреки забраната на областния управител на Стара Загора за достъп до сградата.