"Добре е да се припомни на премиера, който на рождения си ден получи торти с багери, с магистрали, че пътното строителство е нещо много по-сложно и сега управляващите бягат от отговорност за забавянията в строежа на магистралите у нас", заяви след заседанието на ИБ на БСП Станишев, цитиран от „Фокус”.

"Управляващите обясняват всички забавяния с обстоятелства извън тях – щъркелите над автомагистрала „Хемус”, костенурките над „Струма”, блатните кокичета на „Марица” и т.н.”, добави лидерът на левицата и припомни, че в началото на мандата управляващите са казали „нито ден закъснение, нито лев повече”.
По думите на Станишев управляващите са създали една среда и натиск върху фирмите, които да дават дъмпингови цени за строителство на магистрали и пътища в страната, за да покажат, че са по-евтини. "Само че „евтинията” излиза през носа на всички, защото лошото качество, оскъпяването се плаща от данъкоплатците”, подчерта бившият премиер.

По думите му Борисов е довършил АМ „Люлин", но я е оскъпил със 120 милиона лева. Станишев уточни, че 40% от магистралата е била построена от неговото правителство. Социалистът подчерта, че нееднократно от партията са предупреждавали кабинета „Борисов", че на лот 2 на автомагистрала „Тракия" се поставя лош асфалт и че ще се наложи преасфалтиране на част от лот 3.

"Когато фактите говорят, и кабинетът би трябвало да мълчи", подчерта Станишев и посочи, че Тройната коалиция построила 144 км магистрали и рехабилитирала 6900 км републиканска пътна мрежа. "По отношение на магистралите са преди нас, но не и по отношение на рехабилитирани пътища, при тях БСП бият с 2,5 пъти ГЕРБ", добави той.
На пресконференцията на левицата, в която участва е депутатът Димчо Михалевски, двамата със Станишев отправиха специална молба към премиера: "Правителството да се грижи за всички пътища".

"Станишев няма как да знае - как се строят магистрали, защото по негово време „строяха” Батко и Братко. И именно заради техните „строежи” ни бяха спрени всички фондове", коментира пред  “Фокус” Борисов. "Станишев се опитва да превърне мечтите си в блянове и приема, че петте километра, построени в равната част на Пернишкото поле, и открити от него, се броят за построяване на магистрала”, добави той.

Премиерът изтъкна, че нито един от булевардите, които е построил "през последните 10 години", не е поддал, а за първи път в историята на България - готова магистрала се разрушава за недобро качество на изпълнението. "Съветвам Станишев – да вземе лаборатория и журналисти и да отиде на строящите се магистрали, да вземе проби откъдето поиска, а след това да се върне на построените от него 5 километра и от тях да вземе проба. Резултатът ще бъде много интересен. Защото ние още не можем да издадем акт 16 на магистралата при Перник – Диканите, защото не са платени отчуждителните процедури", каза още Борисов.
Според него това, че е присъствал на пренасянето на блатните кокичета, говори за доверието между правителството и еколозите.

"Станишев е прав - не разбирам от неговото строителство. Все още нямам разумно и логично обяснение за строежа на „Водното огледало”, „Белене”,  „Цанков камък”, изтъкна за пореден път министър-председателят.

Муждувременно министър Лиляна Павлова коментира нападките на Станишев и Михалевски към премиера с думите, че не е много по мъжки мъже да си мерят километрите.

Полемика за Закона за горите

Станишев съобщи, че БСП ще подкрепи ветото на президента върху промените в Закона за горите. "Ако при промените в закона се опитат пак да го прокарат, отива в ЕК, в Брюксел. Това важи и за другите закони", закани се той.
По думите на червения лидер управляващите готвят контрапротести по промените в закона, за да покажат, че има друга гледна точка и да прокарат това, което са планирали. Станишев посочи, че тези контрапротести са организирани от правителството, с усилията на държавната администрация, предаде БТА.
Михалевски даже заяви, че за контрапротестен митинг утре държавата е призовавала служители от държавните горски и ловни стопанства да присъстват цивилно.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче категорично отрече. „Как си представят – заповед ли да издам? Не мога да издам заповед, с която да ги призова или да им забраня. Призовавам ги да останат на работните си места, да не се поддават на абсолютно никакви слухове, провокации и каквото и да е. Да работят”, каза Мирослав Найденов.

От своя страна Бойко Борисов заяви, че „Сергей Станишев, като човек, заменил най-апетитните места и гори край морето, е последният, който има право да коментира законите за горите и да заявява, че битката за гората още не е приключила. Вече съм казал своето мнение и с еколозите сме се разбрали, че законът няма да тръгне, докато няма пълен консенсус от всички страни”, каза премиерът.

Той подчерта, че кабинетът е осъществил още една мечта на Станишев, когато Европейската централна банка заяви, че България покрива всички стандарти и условия за членство в еврозоната. Само още Швеция и Финландия отговаряли на тези условия.
"Посвещавам този пореден успех на Станишев, за да не плашат хората с мрачни прогнози”, добави Борисов.