На пресконференция той каза, че наред със спонтанно протестиращите, голяма част от протеста вече е контролирана, направлявана и ръководена от определени кръгове, които не признават резултатите от изборите, предаде БТА.

Според Станишев имало съвпадения на редица интереси.

Единият бил на лидерите на партия ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които се страхуват да не загубят контрола върху партията си и върху парламентарната група, както и да не излязат наяве безобразията за тяхното управление.

Другият кръг, според соцлидера, е традиционната стара десница, "която сега се пребоядисва в нова".

"Поради волята на българските избиратели тя не е представена в парламента и търси бърз реванш", смята Станишев.

Третият кръг бил на т.нар. "ново дясно, което гради нови политически проекти около Саша Безуханова", които били реплики на стари политически проекти и кръгове.

По думите му навремето същите хора са създали Борисов и ГЕРБ като политически проект.

Лидерът на БСП заяви, че не води тайни преговори с ГЕРБ и добави, че всички, които са водили тайни преговори с Борисов, са били излъгани.
Според него коалицията БСП и ГЕРБ би означавала запазване на статуквото.

По-рано председателят на парламента Михаил Миков (БСП) коментира, че истинската причина за протестите не е номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Това не е повода за вувузелите и свирките. Ако не беше Пеевски, щеше да е друг повод. Причината е липса на представителност в тази част от политическия сегмент - десницата, която днес се опитва да се насипе под формата на реформаторски блок", подчерта Миков.

Другата причина била, че най-голямата партия е в опозиция, а имало и икономически интереси, които губят от политиката на това правителство.