Още днес трябва в Министерството на финансите да се изясни – кой е крив и кой е прав, заяви Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Дефицитът само за юли е 550 млн. лева, изтъкна той, предаде БТА  Борисов съобщи, че има ведомости, според които заплатите на министрите от предишния кабинет не са били намалени с 15 процента. Той наблегна на това, че по всички сигнали за злоупотреби на предишната власт, подадени от новото управление, вече са повдигнати обвинения или има преписки в прокуратурата.
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков покани бившите премиер Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски и медиите днес в МФ от 17.00 часа или ако не успеят – утре в 14.00 часа, предаде "Фокус".
По-късно Пламен Орешарски съобщи, че приема отправената покана от Симеон Дянков и ще отиде на среща в Министерството на финансите утре в 14.00 часа.
Преди да предаде поста си на своя наследник, Пламен Орешарски направи подробен отчет за състоянието на държавния бюджет, в който беше посочено, че излишъкът към 30 юни 2009 г. е 173 млн.лв. Орешарски и Дянков имаха многобройни срещи преди официалното встъпване на ГЕРБ във властта, на които новият министър беше въведен в работата на финансовото министерство.


Само за месец юли бюджетният дефицит е в размер на над 550 млн. лева, каза  Дянков. Приходите за първите седем месец на годината са около 90 % и събираемостта изостава с около 10 %. Разходите обаче са се увеличили с над 30 % спрямо същия период на 2008 г. До 10-то число на следващия месец вече ще се обявяват оперативните данни на Министерството на финансите. Разликата е от порядъка на 2-3% и са доста точни данни, каза още Дянков. Той подчерта, че данните, изнесени днес от МФ, идват от същия екип, който е работил и с Орешарски.