Днес нашите държави изграждат взаимноизгодно сътрудничество в икономиката, туризма и културата. Проучват се възможностите за реализация на големи съвместни енергийни проекти. Динамично се развива политическият диалог на най-високо и високо равнище. Всичко това отговаря на националните интереси на Русия и България, допринася за укрепване на атмосферата на доверие и добросъседство на Балканите и в Черноморския регион.

Това се казва в поздравително послание на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров до министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, което отбелязва, че "на 7 юли 2019 г. страните ни отбелязват забележителна дата - 140 години на руско-българските дипломатически отношения".

Руският външен министър изразява в посланието си убеденост, че "с оглед на богатата история и солидния потенциал двустранните ни отношения имат самостоятелна ценност и не трябва да се превръщат в производна величина от международната политическа конюнктура".

"Нашата обща задача е да осигурим неспиращото им развитие за благото на народите на Русия и България. се казва в заключение на посланието.

Какво каза Лавров и какво посланикът ни в Москва при откриването на изложба

Експозиция, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България, е открита в сградата на Министерството на външните работи на Русия. Почетни гости на церемонията по откриването са били руският външен министър Сергей Лавров и българският посланик в Москва Атанас Кръстин, съобщи БТА, като се позова на форум "България - Русия".

Сред експонатите има интересни и непубликувани документи, исторически материали и фотографии. Изложбата е подготвена на базата на Архива за външна политика на Русия, съхраняван в историко-документалния департамент на руското външно министерство.

В словото си при откриването министър Лавров е подчертал, че здравите връзки на дружба, взаимното уважение и духовна близост са стабилен фундамент и за съвременното развитие на сътрудничеството между Москва и София във всички области.

"Българският въпрос винаги е бил приоритетен за външната политика на руската дипломация. И въпреки че двустранният диалог през годините има различна интензивност, в сложните и важни исторически моменти Русия винаги е подкрепяла България", е казал още Лавров.

Посланик Кръстин е изтъкнал, че "българско-руските връзки имат дълбоки, вековни корени, но има едно събитие, което е записано със златни букви в българския летопис - Освобождението на България".

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Москва Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма на президента на Руската федерация Владимир Путин, 11 октомври 2018 г.

Снимка: МВнР

"Българите никога няма да забравят подвига на хилядите руски воини, дали живота си за свободата на нашето отечество. Като резултат от победата в Руско-турската война /1877-1878/ на картата на Европа е възстановена българската държава и започва изграждането на съвременната българска държавност. Днес Република България като член на ЕС е убедена, че връзките с Русия трябва активно да се развиват и нашата страна би могла да бъде своеобразен мост между Москва и Брюксел", е казал още посланикът.

Министър Лавров е получил от председателя на форум "България-Русия" проф. Светлана Шаренкова юбилеен двуезичен албум, представен преди седмица в София. Албумът "140 години българско-руски дипломатически отношения" с предисловия от министрите Екатерина Захариева и Сергей Лавров е подготвен от министерствата на външните работи на България и Русия, държавна агенция "Архиви", посолството на Москва в София и форум "България-Русия".