Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва последните кандидатите за генерален директор на БНТ, след като вчера минаха Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов. Днес стратегиите си представиха сегашният временно изпълняващ длъжността шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков и Сашо Диков. Накрая ще говори Стоил Рошкев. А утре новиян директор на БНТ ще бъде избран.

В концепцията си Кошлуков, който вече заяви, че телевизията е почти пред фалит, засегна основна финансовото й положение. Той заяви, че би спрял някои от договорите, през които изтичат пари. И даде конкретни примери с предавания, които, по думите - били качествени и рейтингови, но прекалено скъпи за БНТ. Едното е "Стани богат", което според него по финансови съображения трябва да слезе от ефир. В публицистичното предаване "Референдум" пък трябва да се спре договорът със социологическата агенция "Алфа рисърч", пък с цел икономии, каза той.

"Договорът за социология е за сума, която е четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването. Не, не мога да продължа този договор. Същият случай е и "Стани богат" - прекалено скъпо е за нас. Няма да мога да гледам колегите в очите, иначе октомври трябва да им спра заплатите, за да спрем дефицита", мотивира се Кошлуков, цитиран от OFFNews.

Eмил Кошлуков сега е и.д. длъжността

Снимка: Булфото

По думите му за финансирането трябва да се избере един от три варианта - дали БНТ да мине изцяло на държавна издръжка без да излъчва реклами; да засили продажбите на рекламно време, в т.ч. чрез аутсорсване на дейността към рекламни агенции; или най-накрая да се пусне фондът за публичното ѝ финансиране, но след като авторитетът на телевизията стане достатъчно добър, за да имат зрителите доверие в прозрачността на разходите.

На въпрос за неговия доклад за финансовата криза в телевизията, Кошлуков отговори:

"Много ми е неприятно да говоря по тази тема. Критиката по мой адрес мога да я подмина. Като православен знам, че на друг му е дадено правото да съди живи и мъртви. Но бяха отправени клевети към наши колежки с добра репутация, качества и достонйства. Позволиха си да ги набедят в извършване на престъпление. Или отиват в прокуратурата и казват, че има престъпление, или да престанат да говорят така за колегите", каза той, като уточни, че става дума за главния счетоводител и още две ръководителки на звена, отговорни за бюджета и финансите в БНТ.

"БНТ 3 да го приключим, ако не може да съществува в този си вид, понеже спортните права поскъпват много и са лукс, което БНТ не може да си позволи", предложи още Кошлуков.

В концепцията си той очертава пакет от мерки в четири сфери, които да реформират телевизията - законодателни, финансови, управленски и технологични. Според него на БНТ ѝ трябва нова организация на управлението, засилено филмопроизводство, нова програмна концепция, ясни правила за кариерно израстване.

По думите му една от задължителните посоки на развитие трябва да е за гледане в онлайн платформи и през мобилни устройства.

Диков: Край на слугинажа!

Журналистът Сашо Диков, който е бивш кадър на БНТ, пък заяви при представянето на своята концепция:

"Край на слугинажа с достойна и честна журналистика. Да има пояс, в който да се знае, че там ги има най-важните неща и по този начин ще избием зъбите на сутрешните блокове на Нова и ѝ bTV. Към това добавям и достойно място на разследващата журналистика. Много хора ще си кажат - ако го изберат, ще плюе от сутрин до вечер Бойко Борисов. В телевизиите, в които съм работил, сме показвали и скандалите, но и брифинги, конференции с участието на премиера - просто това не прави впечатление. Тези, които са работили с мен знаят - еднакъв аршин към всички - и към власт, и към опозиция!".

Сашо Диков работи в няколко телевизии, след като преди това дълги години беше в БНТ

Bulphoto

Други акценти, на които той наблегна, бяха - повече публицистика и повече спорт, но в динамичен и интерактивен вариант. И то с наличните средства.

На въпрос как ще се справи с финансовата криза, той отговори: "Не е само финансова, тя е всеобхватна - творческа, журналистическа". Но по "паричната" тема предложи: "Да се тръгне на смел и решителен разговор с властта за уреждане на няколко въпроса, един от които с разпространението. Не е нормално да се плащат всяка година на една частна фирма - този въпрос би трябвало да се уреди принципно".

Диков ще иска да отпадне законовото ограничение за 5 минути реклама в праймтайма, като очаква "да се намери добра воля в парламента". Освен това - тези 15 минути общо рекламно време за денонощието да не са валидни за цялата БНТ, а да са по 15 минути на канал.

"Ще кажете - те и сега не могат да ги запълнят. Но може - ако съдържанието стане атрактивно", изтъкна той. След това той продължи с остри критики.

"Става дума за чудовищно източване на телевизията. Ако е вярно, че 22 000 лева струва един епизод на "Стани богат" - това е абсурдно, това е живо източване, далавера безподобна. Само по себе си е прекрасно предаване, само че на каква цена? Кой луд е дал тези пари?! 8500 лева се плащат на Ути Бъчваров, чудесен шуомен сам по себе си. Тъписимо - слава Богу, че Кошлуков го е спрял. Безумно предаване като замисъл и изпълнение", каза Диков за спортно-развлекателното предаване "Спортисимо", цитира го Клуб Z.

Диков разкритикува и досегашния генерален директор Константин Каменаров, който трябваше да напусне поста заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

"Като се навържат нещата - са при една и съща продуценттска фирма. Кокопродукции е имало по времето на Коко Каменаров, не копродукции. Ще даваш пари за филми за Чарли Чаплин..."

По повод информацията, че телевизията е дала около 30 милиона лева за спортни права за период от 4 години (в по-голямата си част състезанията са за БНТ3), Диков попита:

"Какво правим с избиването на разноските?".

За щата на БНТ, който от години се смята за раздут -  около 1300 служители, Диков разказа за личните си наблюдения:

"Празни стаи, празни апаратни - в обедна почивка ли са, какво правят. 186 леки коли има БНТ. Ако по един шофьор имат тези коли... Кой какво върши? Станали са за посмешище - като тръгнат на снимки - една сюрия хора. Нали ги гледам в парламента - висят по цял ден за две включвания в новините. Същият този екип, вместо да си клатят краката и да си пият кафетата, ще работят много по-интензивно и за новинарския канал. Това е изпробвано и не искат повече пари. Написал съм какво с тези 1268 служители на БНТ да се случи: сядаме и гледаме с какво се занимават всеки един от тези служители. Първото нещо - ще искам отчет за последния месец кой-каква работа е свършил в тази телевизия".

Другите кандидати

Вчера пък в концепцията си пред СЕМ дългогодишният спортен водещ Сашо Йовков заяви, че ще предприеме одит на финансовото състояние на телевизията.

"До края на 2019 г. очакваният дефицит е в размер на 44 милиона лева. Може и да не се стигне до това при добро ръководство. Сега дефицитът е в размер на 27 милиона лева, като 11 милиона от тях са за цифровото излъчване и препредаване на БНТ", обясни той, като добави, че за последните задължения ще търси разрешение чрез помощта на държавата и държавния бюджет.

Той ще настоява да бъде сменен начинът на държавното финансиране на БНТ, като по думите му обществените медии като цяло трябва да получават твърд процент от БВП на страната.

В концепцията му попада още създаването на звено "Разследваща журналистика", както и реализирането на икономическо предаване, което да разглежда проблеми, свързани с малкия и среден бизнес.

Йовков се обяви твърдо против закриването на БНТ 2 и БНТ 3, който според него трябва да се превърне в спортно-развлекателен канал.

Другият кандидат - Явор Симов - дългогодишен криминален репортер в БНТ и бивш шеф на пресцентъра на МВР, заяви пред СЕМ, че нелекото финансово състояние на телевизията се дължи на прехвърляне на стари задължения (главно към НУРТС) от предишни финансови години. Той посочи, че финансирането би било стабилно, ако има добро съдържание. То пък трябва да се произвежда от хората вътре в телевизията, смята той. Звената в БНТ да се ръководят от мениджъри, а не от директори и да се засили работата на рекламните отдели, като се обособят такива и към регионалните телевизионни центрове, предлага още Симов.

Той обаче наблегна най много на уебсъдържанието, младежките политики и продукции, които да привлекат младата публика. И предложи подпортал на БНТ за младежи, създаването на видеа, подкасти, потребителско съдържание и заяви важността на инфлуенсърите сред младите.