В рамките на един месец, считано от 1 януари 2024 година, индикативната дата за прием на България в еврозоната, у нас паралелно ще може да се плаща в брой както с левове, така и с евро. До шест месеца след тази дата, всеки ще може да обмени в евро всичките си левови наличности в брой. Това ще става безплатно в търговските банки и в клоновете на българските пощи, съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той припомни, че обменният курс на лева към еврото няма да се променя. От опита на другите държави, които вече са въвели европейската валута, може обаче да се очаква леко покачване на инфлацията при влизането в еврозоната. Според Пеканов става дума за от 0.2 до 0.4 процента, което не се счита за сериозен инфлационен натиск.

Първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, което е на стойност почти 2 млрд. евро, България ще получи още тази есен, каза вицепремиерът. Служебното правителство е започнало работа, за да се подсигури и второ плащане по този план, за което обаче ще България ще трябва да направи редица законодателни промени, свързани с върховенството на закона. Работата по тях се очаква да започне веднага след конституирането на 48-ото Народно събрание.

  • Кои са най-важните законодателни промени, които трябва да приеме 48-ото Народно събрание, за да получи България и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост?
  • Адекватни ли са параметрите на Пакта за стабилност и растеж с оглед новите икономически реалности в Европа?
  • Има ли България аргументи, с които да иска ЕК да отложи излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2023 година?

Отговорите на Атанас Пеканов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Атанас Пеканов е служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства в кабинета на Гълъб Донев. Докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес с фокус върху темите "Парична и фискална политика". Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, лектор по икономика и бизнес във Виенския университет. Работил е в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България.

Два пъти е избран за стипендиант на Българската Народна Банка . През 2018 година е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. През 2019 година е стипендиант по изследователската програма Fulbright и посещава икономическия факултет на Харвардския университет. Изследванията му са фокусирани върху новото поколение макроикономически модели, които изследват ефектите от фискалната и парична политика върху разпределението на доходите.

През 2021 г. е назначен е от президента Румен Радев за заместник министър-председател по управление на европейските средства в двете служебни правителство на Стефан Янев.