Не е имало специални опити за нарушаване на обществения ред и мир и не е имало опити за сблъсъци с полицията, каза в интервю за "Макфакс" министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски по повод протеста в срещу българския клуб "Цар Борис Трети".

По време на официалното откриване на клуба днес стотина души скандираха "татари", "българи фашисти". Част от тях хвърляха яйца и камъни срещу сградата където се намира българският клуб. На протеста имаше и югославски знамена с петолъчката от времето на диктатора Йосип Броз Тито.

"Аз разбирам протеста на гражданите. Най-силно е правото на гражданина да изразява това, което мисли. И аз лично осъждам откриването на такъв клуб в Северна Македония, особено в Охрид. Защо? Поради факта, че ние сме държава, която е родена върху благата на народно-освободителна борба и ги пазим и подхранваме, и така пазим и държавата. Абсолютно, аз съм последовател на тези политики в идеологически смисъл и смятам, че е абсолютно недопустимо да се пропагандира начин на поведение чрез такива персонажи, които са били част от фашизма", посочи Спасовски.

Що се отнася до въпроса за отношенията с България, според него, това е въпрос на държавническо мислене и за да може РСМ да гради бъдеще, всички заинтересовани страни в нея трябва да имат обща национална политика.

"И в нито един момент не могат да си припишат, че са по-големи македонци. Подобни ежедневни политически игри не ни помагат в тази част. Нека не създаваме вътрешни проблеми заради дневни политически интереси", каза Спасовски.

Според него могат да се намерят механизми за санкциониране на всичко, което накърнява националната цялост и националното чувство на македонския народ, включително и с анулиране на регистрацията на такива дружества.