Пред "Фокус" лидерът на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви: "Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка. Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС".

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов и цялото ръководство на партията също подадоха оставки. Той обяви, че няма да се кандидатира отново за председателския пост на партийните избори в края на юни.

ДСБ спечели около 3% на изборите, а СДС - едва 1,4%.

Двете партии се разделиха, след като още миналата година от СДС заявиха, че ще се кандидатират сами на изборите, а не заедно с ДСБ в рамките на Синята коалиция.

Емил Кабаиванов беше избран за председател на СДС на преки вътрешнопартийни избори на 15 юли 2012 г. Беше е кмет на Карлово от 2003 г. до 2007 г., а от 2011 г. отново е на този пост.

Председателят на "Движение Гергьовден" Любен Дилов-син също обяви, че ще подаде оставка. Движението беше коалиционен партньор на СДС.
Любен Дилов-син обяснява, че подава оставка, за да отвори път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект.

Той заявява, че вчерашният 12 май е сложил край на агонията на българската десница. Според него това, което може да се направи днес, е преучредяване на СДС като продължител и наследник на СДС от 1990 г.

Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязоха или бяха сателитни на СДС през годините, но най-важното - с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000 г.

Дилов-син предлага това да стане с пряко гласуване на специална платформа в интернет за делегати на ново преучредително събрание на демократичната общност.