Официално оставката ще бъде подадена пред Националното събрание на ДСБ на 23 юни, което беше извънредно свикано след слабото представяне на партията на парламентарните избори. Иван Костов уточни, че няма да се кандидатира отново за лидер.

"Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направят. Няма да се разделим, ще бъдем заедно", каза Костов.

Коалицията между ДСБ и Българския демократически форум получи едва 2.935% от гласовете при 96% обработени протоколи. Това е най-слабото представяне на партията, която през 2005 година спечели самостоятелно 6.44% от гласовете, а през 2009-а заедно със СДС получи 6.76% като Синя коалиция. 

Иван Костов основа ДСБ през 2004 г. заедно с други бивши членове на СДС. Причина за напускането на синята партия бяха разногласията му с тогавашния лидер Надежда Михайлова, която не призна загубата си на изборите за кмет на София през 2003 г.

Костов беше избиран за депутат във всички парламенти от 1990 г. насам. През 1994 г. той оглави СДС, а от 1997 г. до 2001 г. беше министър-председател на България.

Още оставки

По-рано зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев и членът на националното ръководство на партията Петър Москов също обявиха, че подават оставки. 

В личния си профил във "Фейсбук" Кънев написа, че няма да се умори да работи и няма да се откаже от партийната работа.
"Поех ангажимент и трябва да поема лична отговорност. Очакванията ми са да го направят всички от ръководството", каза той по БНР.

Радан Кънев беше водач на листата във Варна.

"Не знам дали най-важният въпрос е за обединението. Трябва да преосмислим и ръководството, и начина за работа и общуване с хората", коментира Кънев.

Петър Москов, водач на листата на ДСБ в Русе, също обяви във "Фейсбук", че подава оставка като член на националното ръководство на ДСБ.

"Резултатите от изборите за ДСБ в Русе са лоши. Това е моя пряка политическа отговорност. Поднасям на всички, които ми гласуваха доверие (в Русе и в цялата страна) извинение, защото не го оправдах. Подавам оставка като член на националното ръководство на ДСБ", заяви той.

Москов обяви, че ще продължи да работи за реализацията на идеите, които е предложил в хода на кампанията. "Знам, че предстоят по-добри времена. Вярвам, че ще ги постигнем с разум и ще ги посрещнем заедно", заяви още той. 
В Русе Петър Москов бе категоричен: "Ние оставаме заедно и ще изпълним всички ангажименти, които сме поели."

И СДС без лидер

Председателят на СДС Емил Кабаиванов също се оттегля. Той е съобщил пред "Фокус", че ще подаде оставка пред Националния съвет на партията, който ще заседава утре.

"Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите", каза Кабаиванов.

Той беше избран за председател на СДС на преки вътрешнопартийни избори на 15 юли 2012 г. Бил е кмет на Карлово от 2003 г. до 2007 г., а от 2011 г. отново е избран на този пост.

Оставка подаде председателят на "Движение Гергьовден" Любен Дилов-син. Той предложи преучредяване на СДС като продължител и наследник на СДС от 1990 г.