Правителството прави единно държавно хранилище на данните от всички регистри като превантивна мярка, за да не се допускат подобни кризи, като тази с Търговския регистър.

Търговският регистър (ТР) към Агенцията по вписванията беше недостъпен заняколко дни и вписването на промени в търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел беше невъзможно.

Надзор ще следи създаването на единното държавно хранилище, защото фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание във връзка с идеята на вицепремиера Томислав Дончев за създаване на единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да прави копие на своята информация, предаде "Фокус".

Борисов обясни, че така на практика ще се направи един склад, в който да отива информацията от всеки регистър. "Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес", коментира премиерът.

От 5.30 часа тази сутрин работят справките за актуалното състояние на фирмите от Търговския регистър. "Работата на всички екипи продължава практически денонощно - има хора, които не са спали от няколко дни. В крайна сметка става дума за 25 TB информация - огромни масиви от данни", съобщи по-рано през деня Томислав Дончев. Той посочи, че до няколко дни трябва всички функционалности на регистъра да бъдат достъпни за потребителите.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра.

Агенция по вписванията подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, пише в съобщение на агенцията.